niedziela, 17 listopada 2013

Pierogi z grzybami i ricottą

Składniki

Ciasto

  •     1 szklanka mąki pszennej
  •     szczypta soli
  •     6 łyżek wrzącej wody



Farsz

  •     175 g sera ricotta
  •     30 g grzybów suszonych
  •     2 cebule
  •     4 łyżki oliwy do smażenia
  •     1 łyżka masła do smażenia
  •     1/3 szklanka śmietanki 30%
  •     tymianek
  •     sól
  •     pieprz




Przygotowanie

Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie na godzinę, następnie dokładnie wypłukać i drobno posiekać. Jedną cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle wraz z grzybami, aż woda wyparuje. Następnie doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Ser rozgnieść widelcem i wymieszać z grzybami i cebulką. Doprawić do smaku solą i pieprzem i ponownie wymieszać.
Mąkę i sól połączyć z wodą i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wyrobić rękami, aż będzie elastyczne, a następnie rozwałkować. Wykrawać szklanką kółka i nakładać do środka farsz. Mocno skleić brzegi, uważając aby przy krawędziach nie pozostała nawet odrobina farszu. Inaczej ciasto nie sklei się.
Ulepione pierogi układać na posypanej mąką tacy. W garnku zagotować wodę, dodać pod koniec sól (woda z solą dłużej się gotuje). Pierogi wrzucić na gotującą się osoloną wodę. Kiedy wypłyną na wierzch, gotować przez 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i przelać ciepłą wodą.
Podsmażyć na oleju posiekaną w kostkę cebulkę, dodać śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i chwilkę podgotować, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną zasmażkę podawać do pierogów.

1 komentarz:

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf