Ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 6 łyżek wrzącej wody
Farsz
- 175 g sera ricotta
- 30 g grzybów suszonych
- 2 cebule
- 4 łyżki oliwy do smażenia
- 1 łyżka masła do smażenia
- 1/3 szklanka śmietanki 30%
- tymianek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie na godzinę, następnie dokładnie wypłukać i drobno posiekać. Jedną cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle wraz z grzybami, aż woda wyparuje. Następnie doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Ser rozgnieść widelcem i wymieszać z grzybami i cebulką. Doprawić do smaku solą i pieprzem i ponownie wymieszać.
Mąkę i sól połączyć z wodą i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wyrobić rękami, aż będzie elastyczne, a następnie rozwałkować. Wykrawać szklanką kółka i nakładać do środka farsz. Mocno skleić brzegi, uważając aby przy krawędziach nie pozostała nawet odrobina farszu. Inaczej ciasto nie sklei się.
Ulepione pierogi układać na posypanej mąką tacy. W garnku zagotować wodę, dodać pod koniec sól (woda z solą dłużej się gotuje). Pierogi wrzucić na gotującą się osoloną wodę. Kiedy wypłyną na wierzch, gotować przez 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i przelać ciepłą wodą.
Podsmażyć na oleju posiekaną w kostkę cebulkę, dodać śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i chwilkę podgotować, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną zasmażkę podawać do pierogów.
pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuń