- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady miętowej
- 300 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka 3,2%
- 50 ml śmietanki do ubicia 36%
- 8 wiśni kandyzowanych
- 1 gałązka mięty do dekoracji
Przygotowanie
W rondelku zagotować mleko i śmietankę. Pokruszyć wszystkie czekolady i wsypać do bardzo gorącej śmietanki. Mieszać energicznie, aż czekolada się rozpuści i stanie się jedwabista.
Śmietankę ubić na puszty krem. Czekoladę przelać do szklanek i na wierzch nałożyć po łyżce bitej śmietanki. Cztery kandyzowane wiśnie pokroić na kawałki i posypać nimi wierzch napoju. Dodatkowo dekoracyjnie dołożyć po wisience z ogonkiem na brzegu szklanki oraz listku mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...