sobota, 16 listopada 2013

Królik w białym winie z ziołami

Składniki

  •     1 kg mięsa z królika
  •     po 1 łyżeczce tymianku i bazylii
  •     1 listek laurowy
  •     1 szklanki białego wytrawnego wina
  •     150 g boczku wędzonego parzonego
  •     6 łyżek oleju
  •     4 cebule
  •     sól
  •     pieprz



Przygotowanie

Mięso umyć i podzielić na porcje. Posypać bazylią, tymiankiem, solą, pieprzem i pokruszonym liściem laurowym. Na końcu zalać je winem, przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki na 24 godziny. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Następnie przełożyć go na talerzyk. Królika lekko odsączyć z marynaty i obsmażyć na tej samej patelni co boczek, dolewając jeszcze oleju. Odłożyć na talerz, obok królika. Cebulę pokrpoić w krążki i zrumienić ją na tym samym tłuszczu co mięso.
Do brytfanki włożyć mięso królika, obsypać podsmażonym boczkiem, obłożyć cebulą i zalać marynatą. Dodać sól i pieprz do smaku. Przykryć całość folią aluminiową i piec około 50 min w temperaturze 210°. Przed końcem pieczenia odkryć folię i podpiec królika na złoto. Podawaj z ziemniakami lub ryżem oraz sałatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf