- 1 kg mięsa z królika
- po 1 łyżeczce tymianku i bazylii
- 1 listek laurowy
- 1 szklanki białego wytrawnego wina
- 150 g boczku wędzonego parzonego
- 6 łyżek oleju
- 4 cebule
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Mięso umyć i podzielić na porcje. Posypać bazylią, tymiankiem, solą, pieprzem i pokruszonym liściem laurowym. Na końcu zalać je winem, przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki na 24 godziny. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Następnie przełożyć go na talerzyk. Królika lekko odsączyć z marynaty i obsmażyć na tej samej patelni co boczek, dolewając jeszcze oleju. Odłożyć na talerz, obok królika. Cebulę pokrpoić w krążki i zrumienić ją na tym samym tłuszczu co mięso.
Do brytfanki włożyć mięso królika, obsypać podsmażonym boczkiem, obłożyć cebulą i zalać marynatą. Dodać sól i pieprz do smaku. Przykryć całość folią aluminiową i piec około 50 min w temperaturze 210°. Przed końcem pieczenia odkryć folię i podpiec królika na złoto. Podawaj z ziemniakami lub ryżem oraz sałatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...