sobota, 16 listopada 2013

Krokiety z kapustą i grochem

Składniki

ciasto

  •     2 szklanki mąki pszennej
  •     ok.3 szklanek wody mineralnej gazowanej
  •     1 jajo
  •     1 łyżeczka soli
  •     50ml oleju


farsz

  •     70dag. kapusty kiszonej
  •     1 szklanka grochu łuskanego (dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie)
  •     1 średnia cebula
  •     1 łyżka masła
  •     2-3 ziela angielskiego
  •     2-3 liścia laurowego
  •     sól
  •     pieprz
  •    magi
  •    cukier do smaku

    panierka
  •     mąka
  •     jaja
  •     bułka tarta
  •     olej do smażenia krokietów


Przygotowanie

Kapustę opłukać,  pokroić drobno i ugotować do miękkości w niewielkiej ilości lekko osolonej wody z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę,  zeszklić na maśle oraz dodać do kapusty. Groch gotować do miękkości, połączyć z kapustą, doprawić do smaku i odstawić do ostygnięcia (można dodać łyżkę mąki pszennej,lub bułki tartej jeśli farsz będzie za wodnisty, bądź też przecedzić wodę przez gęste sito). Składniki ciasta naleśnikowego połączyć energicznie mieszając trzepaczką w misce tak aby nie było grudek. Usmażyć cienkie naleśniki.  Na blacie kuchennym rozłożyć naleśniki, na środek wyłożyć farsz zwinąć w krokiety, opanierować w mące, jajku, bułce tartej i smażyć na złoto-brązowy kolor z obu stron. Podawać na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf