ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- ok.3 szklanek wody mineralnej gazowanej
- 1 jajo
- 1 łyżeczka soli
- 50ml oleju
farsz
- 70dag. kapusty kiszonej
- 1 szklanka grochu łuskanego (dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie)
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła
- 2-3 ziela angielskiego
- 2-3 liścia laurowego
- sól
- pieprz
- magi
- cukier do smaku
panierka
- mąka
- jaja
- bułka tarta
- olej do smażenia krokietów
Przygotowanie
Kapustę opłukać, pokroić drobno i ugotować do miękkości w niewielkiej ilości lekko osolonej wody z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, zeszklić na maśle oraz dodać do kapusty. Groch gotować do miękkości, połączyć z kapustą, doprawić do smaku i odstawić do ostygnięcia (można dodać łyżkę mąki pszennej,lub bułki tartej jeśli farsz będzie za wodnisty, bądź też przecedzić wodę przez gęste sito). Składniki ciasta naleśnikowego połączyć energicznie mieszając trzepaczką w misce tak aby nie było grudek. Usmażyć cienkie naleśniki. Na blacie kuchennym rozłożyć naleśniki, na środek wyłożyć farsz zwinąć w krokiety, opanierować w mące, jajku, bułce tartej i smażyć na złoto-brązowy kolor z obu stron. Podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...