środa, 13 listopada 2013

Karmelizowane filety z karpia z sosem piernikowym

Filety z karpia karmelizowane w miodzie,
goździkach z wytrawnym sosem piernikowym
i smażonym makaronem naleśnikowym.

Składniki:

  •     40 dag filetów z karpia
  •     masło do smażenia
  •     mąka do panierowania


Marynata:

  •     skórka z 1 pomarańczy
  •     olej lniany
  •     4 goździki
  •     1 gwiazdka anyżu
  •     szczypta kminku
  •     1/4 szklanki soku z pomarańczy


Sos piernikowy:

  •     2 szklanki bulionu z karpia
  •     1 cebula
  •     łyżka masła
  •     szklanka wytrawnego czerwonego wina
  •     30 dag piernika lekko podsuszonego


Makaron naleśnikowy:

  •     jajka zielononóżki 2 szt. + 2 żółtka
  •     1/2 szklanki mleka
  •     2 łyżki rozpuszczonego masła
  •     50 ml wody gazowanej
  •     2 szklanki mąki kukurydzianej
  •     3 łyżki masła
  •     wywar z grzybów
  •     sól, pieprz


Przygotowanie sosu:
W rondlu na maśle przesmażyć cebulę, dodać wino i zredukować o 25%. Dodać bulion i zagotować. Do całości wkruszyć piernik, a gdy się rozpuści zmiksować na gładki sos. Przetrzyć przez sito.

Przygotowanie makaronu naleśnikowego:
Z jajek, mąki, mleka i rozpuszczonego masła i wody zzrobić ciasto na naleśniki. Usmażone naleśniki zwijać w rulon i kroić w poprzek jak na makaron, przestudzić. Gotowy makaron smażyć na maśle z grzybami. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie karpia:
Filety dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Delikatnie je naciąć.

Przygotowanie marynaty:
Anyż, kminek i goździki rozetrzeć w moździerzu. Otrzeć skórkę z pomarańczy, natrzeć przyprawami rybę i skropić olejem lnianym. Odstawić na 20 minut. Obtoczyć w mące i przesmażyć na maśle. Filet z karpia podać na makaronie i obficie polać sosem piernikowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf