Filety z karpia karmelizowane w miodzie, goździkach z wytrawnym sosem piernikowym i smażonym makaronem naleśnikowym. |
Składniki:
- 40 dag filetów z karpia
- masło do smażenia
- mąka do panierowania
Marynata:
- skórka z 1 pomarańczy
- olej lniany
- 4 goździki
- 1 gwiazdka anyżu
- szczypta kminku
- 1/4 szklanki soku z pomarańczy
Sos piernikowy:
- 2 szklanki bulionu z karpia
- 1 cebula
- łyżka masła
- szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 30 dag piernika lekko podsuszonego
Makaron naleśnikowy:
- jajka zielononóżki 2 szt. + 2 żółtka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 50 ml wody gazowanej
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki masła
- wywar z grzybów
- sól, pieprz
Przygotowanie sosu:
W rondlu na maśle przesmażyć cebulę, dodać wino i zredukować o 25%. Dodać bulion i zagotować. Do całości wkruszyć piernik, a gdy się rozpuści zmiksować na gładki sos. Przetrzyć przez sito.
Przygotowanie makaronu naleśnikowego:
Z jajek, mąki, mleka i rozpuszczonego masła i wody zzrobić ciasto na naleśniki. Usmażone naleśniki zwijać w rulon i kroić w poprzek jak na makaron, przestudzić. Gotowy makaron smażyć na maśle z grzybami. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie karpia:
Filety dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Delikatnie je naciąć.
Przygotowanie marynaty:
Anyż, kminek i goździki rozetrzeć w moździerzu. Otrzeć skórkę z pomarańczy, natrzeć przyprawami rybę i skropić olejem lnianym. Odstawić na 20 minut. Obtoczyć w mące i przesmażyć na maśle. Filet z karpia podać na makaronie i obficie polać sosem piernikowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...