czwartek, 7 listopada 2013

Masala czaj

To niezwykle aromatyczna, pyszna, pożywna i relaksująca herbata przyrządzana na indyjski sposób. Trudno wskazać jeden tradycyjny przepis, ale podstawą jest mleko, mocna czarna herbata i dużo pobudzających przypraw. Do tego słodycz cukru lub miodu.


Składniki
  • dwie szklanki wody
  • kardamon
  • goździki
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • imbir - przyprawa
  • korzeń imbiru
  • czarny pieprz
  • mleko
  •  miód
  • czarna mocna herbata

Przygotowanie
Do rondla wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy przyprawy (pół łyżeczki świeżo zmielonego zielonego kardamonu, kilka ubitych w moździerzu goździków, zmielony mały kawałek kory cynamonu, szczyptę: gałki muszkatołowej , suszonego imbiru, czarnego pieprzu oraz kilka plasterków świeżego imbiru) oraz trzy łyżeczki czarnej herbaty. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu. Gdy będzie wrzało, dodajemy szklankę mleka. I znowu zagotowujemy. Przed podaniem przecedzamy wszystko przez sitko i słodzimy do smaku cukrem lub miodem.

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis napewno spróbuję:)))
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. witaj ...
    zaplusowałaś -uwielbiam masale czaj i wszystko co kojarzy się z orientem a w szczególności z ukochanymi Indiami :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf