Składniki
- dwie szklanki wody
- kardamon
- goździki
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- imbir - przyprawa
- korzeń imbiru
- czarny pieprz
- mleko
- miód
- czarna mocna herbata
Przygotowanie
Do rondla wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy przyprawy (pół łyżeczki świeżo zmielonego zielonego kardamonu, kilka ubitych w moździerzu goździków, zmielony mały kawałek kory cynamonu, szczyptę: gałki muszkatołowej , suszonego imbiru, czarnego pieprzu oraz kilka plasterków świeżego imbiru) oraz trzy łyżeczki czarnej herbaty. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu. Gdy będzie wrzało, dodajemy szklankę mleka. I znowu zagotowujemy. Przed podaniem przecedzamy wszystko przez sitko i słodzimy do smaku cukrem lub miodem.
Bardzo ciekawy przepis napewno spróbuję:)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!!
witaj ...
OdpowiedzUsuńzaplusowałaś -uwielbiam masale czaj i wszystko co kojarzy się z orientem a w szczególności z ukochanymi Indiami :)