Składniki
- 6 grubych filetów z halibuta
- 1 łyżka mąki
- łyżka wytrawnego białego wermutu
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 1/2 szklanki soku grejpfrutowego
- łyżka musztardy Dijon
- cząstki pomarańczy
- świeży estragon
- masło
- śmietanka
- sól
- pieprz
- cukier
Przygotowanie
Sok pomarańczowy, grejpfrutowy i wermut gotować na małym ogniu w stalowym garnku. Kiedy płyn bardzo mocno odparuje dodać do niego łyżkę musztardy, dobrze wymieszać i połączyć ze śmietanką kremówką. Zostawić sos na małym ogniu, by zgęstniał. Rybę posolić, posypać pieprzem i mąką. Zrumienić rybę na maśle. Wlać sos na patelnię i chwilę gotować razem, aż ryba będzie gotowa, dodać świeży estragon, uzupełnić przyprawy. Dodać cząstki pomarańczy do sosu by się zagrzały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...