- 1 dorsz (ok. 0,5 kg)
- 1/2 l wody
- 1/2 l pietruszki
- 1/2 marchewki
- kawałek selera
- 1/3 cebuli
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu
- 1 listek laurowy
- 1 czubata łyżka rodzynek
- 4 plastry cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki wina białego
- 3 łyżki octu winnego
- 1 łyżka masła do smażenia
- 1/2 płaskiej łyżeczki szafranu
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru brązowego
Przygotowanie
Dorsza sprawić, umyć, odciąć płetwy i pokroić w dzwonki (nie wyrzucać ogona). Dzwonka z dorsza natrzeć solą i skropić cytryną. Włoszczyznę obierać (ale nie kroić), zalać wodą, dodać ogon ryby pozbawiony płetw i gotować na wolnym ogniu wraz z solą, cukrem, listkiem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu przez około 30 minut. Po tym czasie przecedzić wywar.
Pokrojonego w dzwonka dorsza włożyć do garnka i zalać wywarem. Dodać plasterki cytryny bez skórki, ocet, rodzynki i gotować przez około 25 minut na wolnym ogniu. Tłuszcz rozgrzać na patelni, wsypać mąkę, dodać cukier i szafran, zalać winem i gotować około 3 minuty, a następnie wlać do ryby z bulionem i wymieszać. Rybę przełożyć na półmiski i podawać gorącą z pieczywem i sałatką z pieczonymi burakami.
Wspaniały przepis! Dziękuję!
OdpowiedzUsuń