środa, 13 listopada 2013

Dorsz w sosie szafranowym

Składniki:

  •     1 dorsz (ok. 0,5 kg)
  •     1/2  l wody
  •     1/2 l pietruszki
  •     1/2  marchewki
  •     kawałek selera
  •     1/3 cebuli
  •     2 ziarna ziela angielskiego
  •     3 ziarna pieprzu
  •     1 listek laurowy
  •     1 czubata łyżka rodzynek
  •     4 plastry cytryny
  •     2 łyżki soku z cytryny
  •     1/2 szklanki wina białego
  •     3 łyżki octu winnego
  •     1 łyżka masła do smażenia
  •     1/2 płaskiej łyżeczki szafranu
  •     1 łyżeczka mąki pszennej
  •     2 łyżeczki cukru brązowego



Przygotowanie

Dorsza sprawić, umyć, odciąć płetwy i pokroić w dzwonki (nie wyrzucać ogona). Dzwonka z dorsza natrzeć solą i skropić cytryną. Włoszczyznę obierać (ale nie kroić), zalać wodą, dodać ogon ryby pozbawiony płetw i gotować na wolnym ogniu wraz z solą, cukrem, listkiem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu przez około 30 minut. Po tym czasie przecedzić wywar.
Pokrojonego w dzwonka dorsza włożyć do garnka i zalać wywarem. Dodać plasterki cytryny bez skórki, ocet, rodzynki i gotować przez około 25 minut na wolnym ogniu. Tłuszcz rozgrzać na patelni, wsypać mąkę, dodać cukier i szafran, zalać winem i gotować około 3 minuty, a następnie wlać do ryby z bulionem i wymieszać. Rybę przełożyć na półmiski i podawać gorącą z pieczywem i sałatką z pieczonymi burakami.

Szafranowa kulinaria

1 komentarz:

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf