środa, 6 listopada 2013

Markizy z biszkoptów z nadzieniem z serka mascarpone

Składniki

  •     1 opakowanie biszkoptów
  •     50 g serka mascarpone
  •     3 łyżki bitej śmietany
  •     1 łyżka żelatyny
  •     2 łyżki wody


Dekoracja

  •     cukier puder do posypania
  •     2 gotowe lukry w różnych kolorach
  •     gwiazdka anyżku
  •     srebrne perełki cukrowe

Przygotowanie

Przygotować lukier według wskazówek na opakowaniu. Poukładać równo biszkopty na papierze do pieczenia, a następnie wycisnąć lukier bezpośrednio z opakowania na biszkopty i szerokim pędzlem rozsmarować lukier na biszkopcie. Kolejno na każdym biszkopcie z lukrem delikatnie położyć gwiazdkę z anyżku i za pomocą sitka z cukrem pudrem obsypać biszkopt. Lukier musi być miękki, aby cukier puder doń przywarł i pozostawił wzór gwiazdki z anyżu. Na środku biszkopcika położyć perełkę z cukru. Pozostawić do stwardnienia.
W tym czasie wymieszać serek mascarpone z 3 łyżkami bitej śmietany i łyżką żelatyny spożywczej, roztopionej w 2 łyżkach ciepłej wody (żelatynę ostudzić i wlewać powoli do serka i bitej śmietany).
Masą przekładać biszkopty, tworząc markizy. Jeżeli pozostaną wokół ciastek resztki masy, wyrównać je zbierając nadmiar masy nożem. Włożyć biszkopty do lodówki na około 20 - 30 min, a następnie udekorować kolorowymi markizami stół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf