- 1 opakowanie biszkoptów
- 50 g serka mascarpone
- 3 łyżki bitej śmietany
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki wody
Dekoracja
- cukier puder do posypania
- 2 gotowe lukry w różnych kolorach
- gwiazdka anyżku
- srebrne perełki cukrowe
Przygotowanie
Przygotować lukier według wskazówek na opakowaniu. Poukładać równo biszkopty na papierze do pieczenia, a następnie wycisnąć lukier bezpośrednio z opakowania na biszkopty i szerokim pędzlem rozsmarować lukier na biszkopcie. Kolejno na każdym biszkopcie z lukrem delikatnie położyć gwiazdkę z anyżku i za pomocą sitka z cukrem pudrem obsypać biszkopt. Lukier musi być miękki, aby cukier puder doń przywarł i pozostawił wzór gwiazdki z anyżu. Na środku biszkopcika położyć perełkę z cukru. Pozostawić do stwardnienia.
W tym czasie wymieszać serek mascarpone z 3 łyżkami bitej śmietany i łyżką żelatyny spożywczej, roztopionej w 2 łyżkach ciepłej wody (żelatynę ostudzić i wlewać powoli do serka i bitej śmietany).
Masą przekładać biszkopty, tworząc markizy. Jeżeli pozostaną wokół ciastek resztki masy, wyrównać je zbierając nadmiar masy nożem. Włożyć biszkopty do lodówki na około 20 - 30 min, a następnie udekorować kolorowymi markizami stół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...