Przepis naprawdę staropolski, dający sensacyjne rezultaty. Tak przygotowane grzyby smakują wprost genialnie ponieważ są miękkie i równocześnie chrupiące, a kondensacja grzybowego smaku wciska w fotel:)
Należy użyć najpiękniejszych, przebranych główek, a nóżki prawdziwków lepiej zostawić do wywaru barszczu lub nadzienia pierożków.
Składniki
- 100 g suszonych kapeluszy prawdziwków podobnej wielkości
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- mąka do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- masło do smażenia
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
Przygotowanie
Grzyby zalać mlekiem i moczyć przez noc. Dolać nieco wody i ugotować do miękkości. Ugotowane odsączyć, solić i doprawić pieprzem. Panierować w mące, jajku i drobnej bułce tartej. Usmażyć z obu stron na maśle na złoto. Podawać gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...