niedziela, 17 listopada 2013

Panierowane suszone prawdziwki


Przepis naprawdę staropolski, dający sensacyjne rezultaty. Tak przygotowane grzyby smakują wprost genialnie ponieważ są miękkie i równocześnie chrupiące, a kondensacja grzybowego smaku wciska w fotel:)
Należy użyć najpiękniejszych, przebranych główek, a nóżki prawdziwków lepiej zostawić do wywaru barszczu lub nadzienia pierożków.


Składniki

  •     100 g suszonych kapeluszy prawdziwków podobnej wielkości
  •     1 szklanka mleka
  •     1 jajko
  •     mąka do panierowania
  •     bułka tarta do panierowania
  •     masło do smażenia
  •     świeżo mielony czarny pieprz
  •     sól



Przygotowanie

Grzyby zalać mlekiem i moczyć przez noc. Dolać nieco wody i ugotować do miękkości. Ugotowane odsączyć, solić i doprawić pieprzem. Panierować w mące, jajku i drobnej bułce tartej. Usmażyć z obu stron na maśle na złoto. Podawać gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf