- 250 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 30 g schłodzonego masła
- 150 ml mleka 1,5%
- pół łyżeczki soli
- Kabanosy pepperoni Tarczyński
- ser żółty typu cheddar
- tymianek
- jajko
Przygotowanie
Mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia przesiać do wysokiego naczynia. Dodać masło (prosto z lodówki), oraz mleko. Wyrobić ciasto. Podzielić na kilka części, mi wyszło pięć. Uformować w dłoni placuszek, do środka włożyć kawałek kabanosa i plasterek sera żółtego. Ser można również zetrzeć na średnim oczku, na tarce i wcześniej wymieszać z ciastem. Formujemy bułeczkę i obtaczamy ją w tymianku. Czynność powtarzać do skończenia ciasta. Bułeczki nasmarować rozmąconym jajkiem. Piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Najlepiej smakują z pastą z papryki chilli, lub sosem czosnkowym.
A czemu tarczyńskiego? Piri piri kani są dużo ostrzejsze jak dla mnie :D
OdpowiedzUsuńPonieważ to był jeden z przepisów konkursowych u Tarczyńskiego. :) a my lubimy Tarczyńskiego, i takich użyłam :D
Usuń