poniedziałek, 19 maja 2014

Scones z kabanosem i serem żółtym

Składniki

  • 250 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 30 g schłodzonego masła
  • 150 ml mleka 1,5%
  • pół łyżeczki soli
  • Kabanosy pepperoni Tarczyński
  • ser żółty typu cheddar
  • tymianek
  • jajko


Przygotowanie

Mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia przesiać do wysokiego naczynia. Dodać masło (prosto z lodówki), oraz mleko. Wyrobić ciasto. Podzielić na kilka części, mi wyszło pięć. Uformować w dłoni placuszek, do środka włożyć kawałek kabanosa i plasterek sera żółtego. Ser można również zetrzeć na średnim oczku, na tarce i wcześniej wymieszać z ciastem. Formujemy bułeczkę i obtaczamy ją w tymianku. Czynność powtarzać do skończenia ciasta. Bułeczki nasmarować rozmąconym jajkiem. Piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Najlepiej smakują z pastą z papryki chilli, lub sosem czosnkowym.

2 komentarze:

  1. A czemu tarczyńskiego? Piri piri kani są dużo ostrzejsze jak dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponieważ to był jeden z przepisów konkursowych u Tarczyńskiego. :) a my lubimy Tarczyńskiego, i takich użyłam :D

      Usuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf