- szparagi zielone
- jajka
- ocet
- sól morska
- pieprz biały
- cytryna
Przygotowanie
Do dużego garnka nalać wody, tak aby tylko przykryła dno, i szparagi. Dodać soku z 1/4 cytryny, pół łyżeczki białego pieprzu oraz soli morskiej. Wodę zagotować. W tym czasie szparagi opłukać, i odłamać zdrewniałe końce. Do gotującej się wody włożyć szparagi i gotować cztery minuty. Następnie szparagi wyjąć, osuszyć, a wodę wylać. Nalać świeżej wody - około pół garnka i dodać łyżkę octu. Wodę zagotować. Jajka (pojedynczo, tzn najlepiej jedno po drugim) wbić ostrożnie do małej miseczki, takiej która zmieści się do garnka. Należy przy tym uważać, aby nie uszkodzić żółtka. Gdy woda się zagotuje, skręcić ogień do minimum. Łyżką w wodzie zrobić wir. Do środka wiru wlać z jak najniższej wysokości jajko z miski. Białko powinno obtoczyć żółtko. Nasz cel to ścięte białko o konsystencji mozzarelli i żółtko w środku na tzw "miękko". Gdy białko się zetnie gotować trzy minuty. Łyżką cedzakową ułożyć nasze jajo na szparagach. Oprószyć solą, pieprzem. Co kto lubi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...