- małe pomidory
- zioła - oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, tymianek lub mieszanka ziół prowansalskich
- kilka ząbków czosnku
- sól
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
Pomidory przeciąć na pół, usunąć nasiona i łodygi. Opłukać, osuszyć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Połówki pomidorów ułożyć skórką do dołu, oprószyć każdego dokładnie ziołami roztartymi w dłoniach oraz solą. Piekarnik nagrzać do 130 - 150 stopni, drzwi piekarnika zostawić lekko uchylone. Około 3 godzin trzymać w piekarniku. Należy sprawdzać by się nie spaliły. Pomidory z ziołami, obranymi ząbkami czosnku należy zalać ciepłą oliwą, bądź olejem. Słoiki zakręcić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...