biszkopt
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
masa soczkowa
- jedna szklana butelka (900ml) soku marchwiowo bananowo brzoskwiniowego
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 4 łyżki cukru
masa śmietanowa
- 300ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru
- 400g serka Danio waniliowego
dodatkowo
- galaretka brzoskwiniowa
Przygotowanie
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ocet. Następnie dodać po jednym żółtku. Zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać na gładką masę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Można robić w standardowej blaszce, ja piekłam w dwóch keksówkach. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 25-30 minut.
Z litra soku odlać szklankę i rozpuścić cukier i budynie, dokładnie wymieszać by nie było grudek. Pozostałą część soku zagotować, jak mleko na budyń. Wlać rozczyn i gotować jak budyń. Ugotowany odstawić do wystudzenia. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt i wstawić do lodówki, żeby masa ładnie stężała.
Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku i odstawić do wystudzenia. U mnie to była warstwa na masę z soku, można galaretką polać wierch ciasta. Śmietanę ubić na sztywno, do ubitej dodać cukier i partiami serek homogenizowany. Wyłożyć na tężejącą masę z soku. Wierzch ozdobić owocami, opcjonalnie galaretką. Ciasto powinno leżeć w lodówce co najmniej parę godzin. Dzieciom, które piją takie soczki, na pewno posmakuje - jak u nas :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...