poniedziałek, 12 maja 2014

Biszkoptowe ciasto z masą na soku na dzieci. Pysio marchwiowo bananowo brzoskwiniowy

Składniki

biszkopt

  •     3 jajka
  •     3/4 szklanki cukru
  •     1 łyżeczka octu
  •     1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     1/3 szklanki mąki pszennej
  •     1/3 szklanki mąki ziemniaczanej


masa soczkowa

  •     jedna szklana butelka (900ml) soku marchwiowo bananowo brzoskwiniowego
  •     2 budynie waniliowe bez cukru
  •     4 łyżki cukru
   

masa śmietanowa

  •     300ml śmietany kremówki 30%
  •     3 łyżki cukru
  •     400g serka Danio waniliowego
 

dodatkowo

  •     galaretka brzoskwiniowa


Przygotowanie


Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ocet. Następnie dodać po jednym żółtku. Zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać na gładką masę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Można robić w standardowej blaszce, ja piekłam w dwóch keksówkach. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 25-30 minut.
Z litra soku odlać szklankę i rozpuścić cukier i budynie, dokładnie wymieszać by nie było grudek. Pozostałą część soku zagotować, jak mleko na budyń. Wlać rozczyn i gotować jak budyń. Ugotowany odstawić do wystudzenia. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt i wstawić do lodówki, żeby masa ładnie stężała.
Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku i odstawić do wystudzenia. U mnie to była warstwa na masę z soku, można galaretką polać wierch ciasta. Śmietanę ubić na sztywno, do ubitej dodać cukier i partiami serek homogenizowany. Wyłożyć na tężejącą masę z soku. Wierzch ozdobić owocami, opcjonalnie galaretką.  Ciasto powinno leżeć w lodówce co najmniej parę godzin. Dzieciom, które piją takie soczki, na pewno posmakuje - jak u nas :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf