piątek, 16 maja 2014

Masło z rzeżuchą i szczypiorkiem





Rzeżucha

Zaleca się ją w wiosennych kuracjach oczyszczających.
Znakomicie regeneruje organizm po zimie, zwiększa odporność, dodaje cerze blasku i jest potężnym zastrzykiem energii. Pomaga także podczas choroby i rekonwalescencji.
Rzeżucha zawiera wszystko co najlepsze, i to w dużych ilościach.
Jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, B, A, K i E, a także łatwo przyswajalnego żelaza i wapnia.
Ponadto dostarcza fosforu, magnezu, potasu, cynku, selenu, jodu, olejków eterycznych i błonnika.
Ze względu na bogactwo antyoksydantów rzeżucha zapobiega nowotworom i chroni przed niszczącym działaniem wolnych rodników.
Orzeźwia, pobudza przemianę materii, pomaga w chorobach reumatycznych, poprawia pracę nerek.
Osoby, które systematycznie ją jadają rzadziej się przeziębiają i lepiej się czują.
Rzeżucha bowiem odmładza, odświeża cerę i dodaje rumieńców.
Doskonale wpływa na włosy, paznokcie, wzmacnia zęby i kości.
Na dodatek dostarcza niewiele kalorii i nie ma właściwości wzdymających, jednak ze względu na działanie moczopędne nie powinno się jej jeść więcej niż 3 łyżki dziennie.
Rzeżucha jest pikantna, ma niepowtarzalny ostry smak, który zawdzięcza olejkom eterycznym i goryczkom zbliżonym do tych zawartych w chrzanie i goryczy.


Składniki

  • masło
  • rzeżucha
  • garść szczypioru

Przygotowanie

Do blendera włożyć 3 łyżki masła, rzeżuchę i szczypior. Zblendować i gotowe.

1 komentarz:

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf