- pęczek zielonych szparag
- ser typu lazur
- śmietana 150 ml 30%
- biały pieprz
- sól
- miód
- cytryna
- musztarda sarepska
- cukier
Przygotowanie
Szparagi opłukać, odciąć 2-3 centymetry na ich końcu. Można wziąć do ręki i złamać, zdrewniałe końce same się ułamią. Do szerokiego garnka wlać szklankę wody, tak aby szparagi były ledwo wodą przykryte. Do wody wycisnąć sok z 1/3 cytryny, wsypać pół łyżeczki soli i białego pieprzu, szczyptę cukru. Wodę zagotować. Włożyć szparagi gotować do 4 minut. Najlepiej sprawdzić widelcem końce szparag, powinny być miękkie, ale jędrne. Wyjąć szparagi i osuszyć. W rondelu zagotować śmietankę, dodać łyżeczkę miodu, biały pieprz i łyżkę musztardy sarepskiej. Wkroić ser, zagotować mieszając do gładkiej konsystencji około 10 - 15 minut. Podawać ciepły. Szparagi można do tego sosu upiec - 4minuty, lub gotować na parze również 4 minuty. Musimy uważać, aby ich nie rozgotować - będą żylaste. Tak podane smakują nawet mojej małej córci. Zjadła większość z porcji :-)
ps. szparagi jemy po prostu rękoma , najsmaczniejsze są pędy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...