poniedziałek, 12 maja 2014

Szparagi gotowane z sosem serowo musztardowym

Składniki

  • pęczek zielonych szparag
  • ser typu lazur
  • śmietana 150 ml 30%
  • biały pieprz
  • sól
  • miód
  • cytryna
  • musztarda sarepska
  • cukier

Przygotowanie

Szparagi opłukać, odciąć 2-3 centymetry na ich końcu. Można wziąć do ręki i złamać, zdrewniałe końce same się ułamią. Do szerokiego garnka wlać szklankę wody, tak aby szparagi były ledwo wodą przykryte. Do wody wycisnąć sok z 1/3 cytryny, wsypać pół łyżeczki soli i białego pieprzu, szczyptę cukru. Wodę zagotować. Włożyć szparagi gotować do 4 minut. Najlepiej sprawdzić widelcem końce szparag, powinny być miękkie, ale jędrne. Wyjąć szparagi i osuszyć. W rondelu zagotować śmietankę, dodać łyżeczkę miodu, biały pieprz i łyżkę musztardy sarepskiej. Wkroić ser, zagotować mieszając do gładkiej konsystencji około 10 - 15 minut. Podawać ciepły. Szparagi można do tego sosu upiec - 4minuty, lub gotować na parze również 4 minuty. Musimy uważać, aby ich nie rozgotować - będą żylaste. Tak podane smakują nawet mojej małej córci. Zjadła większość z porcji :-) 

ps. szparagi jemy po prostu rękoma , najsmaczniejsze są pędy

1 komentarz:

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf