- tymianek pół łyżeczki
- 1 mintaj
- przecier pomidorowy 180g
- sól morska
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- pieprz ziołowy
- mąka
- bułka tarta
- oliwa
- cebula
- pół drobiowej kostki rosołowej
Przygotowanie
Rybę rozmrozić. Cebulę obrać, posiekać drobno zeszklić na oliwie. Rozmrożoną rybę włożyć wraz z cebulą do malaksera, dodać soli morskiej, pieprzu ziołowego oraz 2 łyżki bułki tartej. Całość zsiekać i wymieszać. Z uzyskanej masy uformować kulki/ pulpety (mi wyszło 5 sztuk z jednej ryby). Obtoczyć w mące, podsmażyć na złoto na rozgrzanej oliwie. Następnie do rondelka dać przecier pomidorowy, pół kostki rosołowej, jeden liść laurowy, dwa ziela angielskie oraz niecałe pół szklanki wody. Sos zagotować. Włożyć do rondelka z sosem pulpety i dusić około 20 - 30 minut. Mieszać ostrożnie ponieważ pulpety są delikatne i mogą się rozpaść, w trakcie duszenia lekko spęcznieć. Doprawić całość do smaku pieprzem ziołowym, tymiankiem i solą morską. Pulpety bardzo delikatne, wspaniałe :) Sos w razie potrzeby zagęścić, ale jeżeli nie damy dużo wody - sam się zredukuje i będzie gęsty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...