czwartek, 15 maja 2014

Kurczak curry z chilli i ananasem

Składniki

  •     pojedynczy filet z kurczaka
  •     ananas z puszki
  •     1 średnia cebula
  •     100 ml śmietany 30%
  •     curry
  •     imbir
  •     2 łyżki miodu
  •     1 ząbek czosnku
  •     sól
  •     papryka chilli świeża
  •     czarny pieprz
  •     oliwa

Przygotowanie

Filety z kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć. Pokroić, obtoczyć każdy kawałek mięsa w curry. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na rozgrzaną oliwę włożyć mięso, obsmażyć; dodać cebulę i czosnek. Podsmażyć wszystko razem. Dodać pokrojone w kostkę trzy kawałki ananasa i drobno posiekaną paprykę chilli. Wlać pół szklanki soku z ananasa (z puszki). Dodać łyżkę miodu, dwie łyżeczki imbiru i dusić. Sok powinien częściowo odparować, należy potrawę doprawić jeszcze curry i opcjonalnie solą i pieprzem do smaku.
Dodać śmietanę. Poddusić całość. Sos powininien sam się zredukować. Jeśli będzie za rzadki można go zagęścić zaczepką z mąki. Podawać z ryżem ugotowanym z łyżeczką curry, będzie mia fajny żółtawy kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf