- pojedynczy filet z kurczaka
- ananas z puszki
- 1 średnia cebula
- 100 ml śmietany 30%
- curry
- imbir
- 2 łyżki miodu
- 1 ząbek czosnku
- sól
- papryka chilli świeża
- czarny pieprz
- oliwa
Przygotowanie
Filety z kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć. Pokroić, obtoczyć każdy kawałek mięsa w curry. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na rozgrzaną oliwę włożyć mięso, obsmażyć; dodać cebulę i czosnek. Podsmażyć wszystko razem. Dodać pokrojone w kostkę trzy kawałki ananasa i drobno posiekaną paprykę chilli. Wlać pół szklanki soku z ananasa (z puszki). Dodać łyżkę miodu, dwie łyżeczki imbiru i dusić. Sok powinien częściowo odparować, należy potrawę doprawić jeszcze curry i opcjonalnie solą i pieprzem do smaku.
Dodać śmietanę. Poddusić całość. Sos powininien sam się zredukować. Jeśli będzie za rzadki można go zagęścić zaczepką z mąki. Podawać z ryżem ugotowanym z łyżeczką curry, będzie mia fajny żółtawy kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...