- 250 g masła
- 300 g mąki
- 200 g gorzkiej czekolady deserowej
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 180 ml gorącej wody
- 1,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g kakao Wawel
- 280 - 300 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- 120ml maślanki lub jogurtu
Przygotowanie
W rondelku podgrzewając roztopić i mieszając połączyć : masło, czekoladę, kawę i wodę. Masa powinna być jednolita. Do wysokiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Dodać cukier. Składniki wymieszać. Następnie do mąki dodać jajka, olej maślankę i wymieszać. Dodać masę czekoladową i całość wymieszać do połączenia składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni i piec ciasto 80 minut. Wierzch ciasta polałam polewą z czekolady, z posiekanymi orzechami włoskimi.
Mmm, wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuń