piątek, 16 maja 2014

Ciasto czekoladowe z kawową nutą

Składniki

  • 250 g masła
  • 300 g mąki
  • 200 g gorzkiej czekolady deserowej
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 180 ml gorącej wody
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g kakao Wawel
  • 280 - 300 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 120ml maślanki lub jogurtu


Przygotowanie

W rondelku podgrzewając roztopić i mieszając połączyć : masło, czekoladę, kawę i wodę. Masa powinna być jednolita. Do wysokiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Dodać cukier. Składniki wymieszać. Następnie do mąki dodać jajka, olej maślankę i wymieszać. Dodać masę czekoladową i całość wymieszać do połączenia składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni i piec ciasto 80 minut. Wierzch ciasta polałam polewą z czekolady, z posiekanymi orzechami włoskimi.

1 komentarz:

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf