- 0,5 kg schabu środkowego
- pół cebuli
- pół łyżeczki majeranku
- łyżeczka czosnku
- brandy
- sok z cytryny
- oliwa
- 1 pietruszka
- kawałek małego selera
- zielony seler naciowy pęczek
- pęczek młodej marchwi
- koperek
- 10 małych młodych ziemniaków
- biały pieprz
- sól morska
- ziarna jałowca
- ziele angielskie
- liść laurowy
- tymianek
- rozmaryn
- cząber
- kawałek pora
- smalec
- mąka
Przygotowanie
Do naczynia dać dwie łyżki brandy, łyżkę oliwy, pół łyżeczki majeranku, łyżkę czosnku i pół łyżeczki ostrej papryki. Wymieszać, natrzeć schab i włożyć do lodówki na co najmniej dwie - trzy godziny. Do rondla nalać trzy szklanki wody. Obrać młodą marchew, ziemniaki, pietruszkę, selera, cebulę. Selera naciowego opłukać wraz z koperkiem. Do wody w rondlu włożyć jedną pietruszkę, 4-5 gałązek selera naciowego, 3-4 gałązki koperku, pół cebuli, dwa ziarna jałowca, pięć ziaren ziela angielskiego, kawałek pora, dwa liście laurowe, po pół łyżeczki rozmarynu, tymianku oraz cząbru. Można dodać świeże gałązki ziół zamiast suszonych przypraw. Wlać 1/4 szklanki brandy i na wolnym ogniu gotować. To będzie nasz sos i jednocześnie bulion do mięsa i warzyw. Mięso wyjąć z marynaty. Natrzeć solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne nasmarować smalcem. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 40 minut, polewając marynatą. Po 40 minutach bulion przecedzić. Wyjąć mięso z naczynia, wlać bulion. Ziemniaki sparzyć wrzątkiem. W bulionie w naczyniu żaroodpornym ułożyć młode marchwie i ziemniaki, w środek położyć mięso. Lub na marchwi jeżeli mamy małe naczynie. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze około pół godziny polewając mięso bulionem. Następnie oprószyć całość mąką i wyjąć z piekarnika po pięciu minutach. Tym sposobem mamy mięso, sos, ziemniaki i marchew - traktuję to jako "jednogarnkowe". Jest naprawdę pyszne i aromatyczne. Pasuje do tego kwaśna mizeria z młodych ogórków, można bez - ale mój Towarzysz Życia woli ogórki jak marchewkę.
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń