- 20 dkg wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- pól kostki rosołowej drobiowej
- pieprz
- sól
- czosnek
- majeranek
- mleko
- mąka
- oliwa
- ziele angielskie
- liść laurowy
Przygotowanie
Wątróbkę oczyścić, pokroić, włożyć do garnka i zalać mlekiem. Moczyć parę godzin, ja zostawiam na noc. Wątróbki później są bardziej kruche. Następnie ponownie je opłukać. Posolić, oprószyć pieprzem i obtoczyć w mące. Wysmażyć na złoto na rozgrzanej oliwie. Cebulę obrać, pokroić w piórka, dodać do wątróbki. Gdy się zarumieni zalać całość szklanką wody. Dodać dwa ziela angielskie, liść laurowy, pół kostki rosołowej oraz łyżeczkę majeranku. Dusić około 20 - 30 minut. Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby zagęścić sos zaczepką z mąki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...