- 150 ml śmietany 30%
- 50 ml mleka (3,5%)
- 2 łyżeczki cukru
- pół opakowania cukru waniliowego
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki zimnej wody
- 50 g czekolady - u mnie znowu mleczna Milka
- 2 łyżki kakao naturalnego Wawelu
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej Nescafe
- łyżeczka miodu
- 2 jajka
Przygotowanie
Śmietankę (100ml) zagotować wraz z mlekiem, wsypać 2 łyżeczki cukru, oraz cukier waniliowy. W łyżce zimnej wody rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny, dodać do śmietanki i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Śmietankę przelać do szklanek. Co najmniej godzinę trzymać w lodówce do stężenia masy. Jeśli chcemy tak na ukos by stężało, tak też należy ustawić szklankę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, miód, kawę i kakao wraz ze śmietanką (50ml) na jednolitą masę. Dodać rozpuszczoną w łyżce zimnej wody łyżeczkę żelatyny i dokładnie wymieszać. Dodać jedno żółtko, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy czekoladowej, delikatnie i dokładnie wymieszać. Powstanie nam taki mus/ pianka czekoladowa. Jeśli biała masa nam stężała to można wyłożyć na nią mus. Schłodzić przez kolejną godzinę. Ozdobić wedle uznania.
Bardzo apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń