wtorek, 6 maja 2014

Panna cotta z czekoladowym musem


Panna cotta (wł gotowana śmietanka)
– rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch
(wymienia się regiony Emilia-Romania, Piemont lub Toskania.
Śmietankę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami ,
a następnie wylewa do foremki.
Po przestudzeniu otrzymaną w ten sposób babeczkę
wykłada się do góry dnem i przybiera,
najczęściej owocami oraz sosem owocowym.
Można podawać w kieliszkach, szklankach.
Z czym nam tylko do głowy przyjdzie.
U mnie w domu posmakowała i mojemu dziecięciu,
jak i również memu TŻ.
Więc wariacji pojawi się wiele.
Szybko się robi, smakuje wyśmienicie..
Do dzieła ! :-)

Składniki *na 2 porcje*

  • 150 ml śmietany 30%
  • 50 ml mleka (3,5%)
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 50 g czekolady - u mnie znowu mleczna Milka
  • 2 łyżki kakao naturalnego Wawelu
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej Nescafe
  • łyżeczka miodu
  • 2 jajka


Przygotowanie

Śmietankę (100ml) zagotować wraz z mlekiem, wsypać 2 łyżeczki cukru, oraz cukier waniliowy. W łyżce zimnej wody rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny, dodać do śmietanki i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Śmietankę przelać do szklanek. Co najmniej godzinę trzymać w lodówce do stężenia masy.  Jeśli chcemy tak na ukos by stężało, tak też należy ustawić szklankę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, miód, kawę i kakao wraz ze śmietanką  (50ml) na jednolitą masę. Dodać rozpuszczoną w łyżce zimnej wody łyżeczkę żelatyny i dokładnie wymieszać. Dodać jedno żółtko, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy czekoladowej, delikatnie i dokładnie wymieszać. Powstanie nam taki mus/ pianka czekoladowa. Jeśli biała masa nam stężała to można wyłożyć na nią mus. Schłodzić przez kolejną godzinę. Ozdobić wedle uznania.






1 komentarz:

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf