niedziela, 11 maja 2014

Pulpety z kurczaka w lekkim warzywnym sosie

Składniki

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • kromka chleba
  • łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 12 %


Przygotowanie

Chleb namoczyć. Mięso opłukać oczyścić, pieczywo osączyć. Do malaksera włożyć mięso, chleb, jajko, bułkę tartą. Zsiekać całość, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Z powstałej masy uformować małe kulki. Jeśli się nie klei, dodać bułki tartej, lub łyżkę mąki ziemniaczanej. Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować i włożyć pulpety. Poddusić. Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na dużym oczku na tarce. Koperek opłukać i zsiekać. Do wywaru włożyć ponownie mięso, koperek. Zrobić zaczepkę z mąki, dodać do sosu i zagotować. Pod koniec gotowania należy dodać łyżkę śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf