- pojedyncza pierś z kurczaka
- kromka chleba
- łyżka bułki tartej
- 1 jajko
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- koperek
- sól
- pieprz
- śmietana 12 %
Przygotowanie
Chleb namoczyć. Mięso opłukać oczyścić, pieczywo osączyć. Do malaksera włożyć mięso, chleb, jajko, bułkę tartą. Zsiekać całość, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Z powstałej masy uformować małe kulki. Jeśli się nie klei, dodać bułki tartej, lub łyżkę mąki ziemniaczanej. Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować i włożyć pulpety. Poddusić. Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na dużym oczku na tarce. Koperek opłukać i zsiekać. Do wywaru włożyć ponownie mięso, koperek. Zrobić zaczepkę z mąki, dodać do sosu i zagotować. Pod koniec gotowania należy dodać łyżkę śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...