wtorek, 6 maja 2014

Wiosenny bigos z młodej kapusty pekińskiej



Składniki

  • młoda kapusta pekińska młoda 670 dag
  • 2 laski kiełbasy
  • 15 dag pieczarek
  • cebula
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • pieprz ziołowy
  • pieprz biały
  • sól morska
  • sos ciemny sojowy
  • 30 ml koncentratu pomidorowego
  • 3 młode marchwie
  • pęczek koperku
  • papryka słodka
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • 1 wędzona śliwka
  • oliwa

Przygotowanie

Kapustę opłukać i poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka. Marchew obrać, zetrzeć na na grubym oczku na tarce. Pieczarki obrać i wraz z kiełbasą pokroić w cienkie pół talarki. Na łyżce oliwy zeszklić cebulę, wrzucić kiełbasę i pieczarki. Podsmażyć. Na to włożyć kapustę i marchew, zalać wodą, do poziomu kapusty. Dodać ziele angielskie, wędzoną śliwkę, liście laurowe, łyżeczkę sosu sojowego, wymieszać i dusić. Kapusta pekińska jest delikatna więc długo dusić jej nie trzeba, zmniejszy sporo swoją objętość, więc nadmiar wody jeśli nie odparuje można odlać. Doprawić do smaku solą, ziołami i papryką słodką. Dodać koncentrat pomidorowy. Koperek opłukać, posiekać i dodać do garnka. Wymieszać i poddusić. Kapusta powinna być miękka, ja przed doprawieniem odlałam sporo wody, nie lubię za wodnistego bigosu, a wydawał mi się na tyle taki wiosenny i lekki, że nie zagęszczałam go zaczepką, czy zasmażką :)

1 komentarz:

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf