Składniki
- młoda kapusta pekińska młoda 670 dag
- 2 laski kiełbasy
- 15 dag pieczarek
- cebula
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- pieprz ziołowy
- pieprz biały
- sól morska
- sos ciemny sojowy
- 30 ml koncentratu pomidorowego
- 3 młode marchwie
- pęczek koperku
- papryka słodka
- majeranek
- zioła prowansalskie
- 1 wędzona śliwka
- oliwa
Przygotowanie
Kapustę opłukać i poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka. Marchew obrać, zetrzeć na na grubym oczku na tarce. Pieczarki obrać i wraz z kiełbasą pokroić w cienkie pół talarki. Na łyżce oliwy zeszklić cebulę, wrzucić kiełbasę i pieczarki. Podsmażyć. Na to włożyć kapustę i marchew, zalać wodą, do poziomu kapusty. Dodać ziele angielskie, wędzoną śliwkę, liście laurowe, łyżeczkę sosu sojowego, wymieszać i dusić. Kapusta pekińska jest delikatna więc długo dusić jej nie trzeba, zmniejszy sporo swoją objętość, więc nadmiar wody jeśli nie odparuje można odlać. Doprawić do smaku solą, ziołami i papryką słodką. Dodać koncentrat pomidorowy. Koperek opłukać, posiekać i dodać do garnka. Wymieszać i poddusić. Kapusta powinna być miękka, ja przed doprawieniem odlałam sporo wody, nie lubię za wodnistego bigosu, a wydawał mi się na tyle taki wiosenny i lekki, że nie zagęszczałam go zaczepką, czy zasmażką :)
Ale smakowicie wygląda o mniom
OdpowiedzUsuńK