- 150 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 20 g drożdży świeżych
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- szklanka mleka
- cukier waniliowy z kardamonem Kamis
Drożdże przełożyć do kubka, rozetrzeć z połową łyżeczki cukru, i łyżką podgrzanego mleka. Odłożyć, rozczyn powinien zrobić się płynny i nieco urosnąć. Do miski przesiać mąkę, wbić jajko, roztopić masło i podgrzać resztę mleka. Połączyć wszystkie składniki, wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i miękkie, sprężyste. Uformować w kulkę, włożyć do miski i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny - żeby ciasto wyrosło. Następnie zagotować szklankę mleka, do gotującego się dodać dwa budynie, dosłodzić i wymieszać, aby nie powstały nam grudki. Nie trzeba zagęszczać, wyjdzie gęsty do drożdżówek. Po upływie około dwóch godzin ciasto podzielić na części, rozwałkować, uformować na kształt jaki nam pasuje.Nałożyć budyniowy farsz. Piec 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Mniam, musiały smakować wyśmienicie :) Bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuńwygladapysznie :)
OdpowiedzUsuń