niedziela, 15 września 2013

Zrazy schabowe w sosie myśliwskim



Składniki
  • 0,5 kg schabu bez kości
  • smalec
  • musztarda
  • ogórki kiszone
  • 3 duża cebule
  • słodka papryka czerwona
  • sól
  • pieprz
  • 150g boczku lub kiełbasy wędzonej
  • koncentrat pomidorowego
  • kilka suszonych grzybów
  • czosnek
  • papryczki chili
  • 1 lub 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • wino wytrawne lub półwytrawne
  • pieczarki
  • 1 marchew
  • ziele angielskie
  • liść laurowy


Przygotowanie

Mięso bardzo cienko rozbić. Jedną stronę posmarować musztardą- u mnie sarepska. Ogórki kiszone pokroić w słupki, jedną cebulę w piórka. Mięso ciasno zawinąć w roladki. Proponuję spiąć wykałaczką i lekko osolić, oraz posypać papryką słodką. Następnie zrazy obsmażyć na smalcu.
W osobnym naczyniu ugotować suszone, lub świeże grzyby (podgrzybki, borowiki). Po ugotowaniu grzybów, wyjąć je, do wywaru dodać 3-4 szklanki wina, ( u mnie Monfort Village Carignan Argaman 2010 ) koniecznie wytrawnego, albo pół wytrawnego, dodać 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, włożyć roladki i dusić na małym ogniu. Ugotowane grzyby pokroić w cienkie paski. Warzywa obrać. Ogórki pokroić w małą kostkę, cebulę w piórka, marchew zatrzeć na grubym tarle, pieczarki w ćwiartki. Boczek, krakowską suchą, lub jakąś podwędzaną szynkę/kiełbasę pokroić na cienkie plasterki i w kostkę. Cebulę, pieczarki, czosnek i grzyby podsmażyć. Następnie podsmażyć boczek/szynkę.
Do lekko podduszonego mięsa dodać warzywa, boczek, 2 do 3 łyżek przecieru, i szklankę wody. Mięso z sosem powinno się dusić długo i koniecznie na małym ogniu, wtedy samo nam zgęstnieje. Dodać 2 łyżki cukru, papryki słodkiej i chili, na koniec gotowania dodać pieprzu i soli. Gotowe gdy mięso będzie kruche. Zagęścić można najprościej 2 łyżki mąki do szklanki i 3 łyżki sosu z garnka, energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Dodać do sosu i zagotować.

Polecam wino Monfort Village Carignan Dry Red Wine 2010. Izraelskie, koszarskie wytrawne wino o rubinowej barwie. 11,5% delikatne, smakowy bukiet czarnych owoców leśnych, z nutą korzenną. Pasuje do dań przyprawionych i dań z ciemnym mięsem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf