Składniki
- 0,5 kg schabu bez kości
- smalec
- musztarda
- ogórki kiszone
- 3 duża cebule
- słodka papryka czerwona
- sól
- pieprz
- 150g boczku lub kiełbasy wędzonej
- koncentrat pomidorowego
- kilka suszonych grzybów
- czosnek
- papryczki chili
- 1 lub 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki mąki
- wino wytrawne lub półwytrawne
- pieczarki
- 1 marchew
- ziele angielskie
- liść laurowy
Przygotowanie
Mięso bardzo cienko rozbić. Jedną stronę posmarować musztardą- u mnie sarepska. Ogórki kiszone pokroić w słupki, jedną cebulę w piórka. Mięso ciasno zawinąć w roladki. Proponuję spiąć wykałaczką i lekko osolić, oraz posypać papryką słodką. Następnie zrazy obsmażyć na smalcu.
W osobnym naczyniu ugotować suszone, lub świeże grzyby (podgrzybki, borowiki). Po ugotowaniu grzybów, wyjąć je, do wywaru dodać 3-4 szklanki wina, ( u mnie Monfort Village Carignan Argaman 2010 ) koniecznie wytrawnego, albo pół wytrawnego, dodać 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, włożyć roladki i dusić na małym ogniu. Ugotowane grzyby pokroić w cienkie paski. Warzywa obrać. Ogórki pokroić w małą kostkę, cebulę w piórka, marchew zatrzeć na grubym tarle, pieczarki w ćwiartki. Boczek, krakowską suchą, lub jakąś podwędzaną szynkę/kiełbasę pokroić na cienkie plasterki i w kostkę. Cebulę, pieczarki, czosnek i grzyby podsmażyć. Następnie podsmażyć boczek/szynkę.
Do lekko podduszonego mięsa dodać warzywa, boczek, 2 do 3 łyżek przecieru, i szklankę wody. Mięso z sosem powinno się dusić długo i koniecznie na małym ogniu, wtedy samo nam zgęstnieje. Dodać 2 łyżki cukru, papryki słodkiej i chili, na koniec gotowania dodać pieprzu i soli. Gotowe gdy mięso będzie kruche. Zagęścić można najprościej 2 łyżki mąki do szklanki i 3 łyżki sosu z garnka, energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Dodać do sosu i zagotować.
Polecam wino Monfort Village Carignan Dry Red Wine 2010. Izraelskie, koszarskie wytrawne wino o rubinowej barwie. 11,5% delikatne, smakowy bukiet czarnych owoców leśnych, z nutą korzenną. Pasuje do dań przyprawionych i dań z ciemnym mięsem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...