środa, 11 września 2013

Jak upiec dobre muffinki?

          Witam serdecznie :) !

1.    Po pierwsze nie używać miksera! Absolutnie. Składniki łączymy ręcznie!

2.   Jeśli chcesz przygotować muffinki wytrawne, nie dodawaj do ciasta cukru i cukru waniliowego, zwiększ natomiast ilość soli.

3. Składniki suche mieszamy osobno, składniki mokre osobno. I ręcznie :)

4.  Łącząc składniki suche z mokrymi, mieszajmy nie koniecznie energicznie ponieważ, im więcej grudek tym lepsze muffinek.

5. Piec w 180 stopniach, ja piekę 20 min w 180 - 200.

6. Foremki mam sylikonowe, nie mam aluminiowej formy  z wgłębieniami na papilotki. Sylikonowe formy z ciastem układam nie na blaszce, a na "żeberkach" :)

7. Jeśli dodajemy jakieś składniki do muffiny np. banany, ciasta dajemy do foremki do 2 łyżek. Żeby rosnąc w piekarniku nam nie wylały z formy. Jeśli nie dajemy żadnych dodatków, można dać 3 łyżki ciasta.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf