środa, 25 września 2013

Muffinki z syropem klonowym


Cukier występuje w wielu potrawach i napojach, jakie na co dzień spożywamy. Jak powszechnie wiadomo, biały cukier nie wpływa korzystnie na zdrowie, dlatego też warto zastąpić go czymś zdrowszym. Niewiele osób wie, że zamiast wykorzystywania do słodzenia cukru, czy słodzików, można śmiało stosować syrop klonowy.
Czym jest syrop klonowy?

Bywa on określany mianem naturalnego cukru. Jak wskazuje nazwa syrop klonowy uzyskiwany jest z pnia klonu. Dzięki odparowaniu wody uzyskiwana jest gęsta konsystencja bogata w sole mineralne ważne w prawidłowej pracy erca i układu nerwowego, takich jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan. Zawiera również witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy. Warto podkreślić, że syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż biały cukier i miód. Ma lekko gęstą konsystencję, słodki smak, bursztynową barwę i charakterystyczny zapach. Syrop klonowy produkowany jest w Kanadzie i niektórych regionach USA.

Istnieje również przekonanie, że syrop klonowy jest afrodyzjakiem, takim samym jak lubczyk, czy szampan, bowiem zwiększa on wrażliwość na bodźce zewnętrzne i pobudza zmysły. Badania medyczne dowiodły, że substancje zawarte w syropie klonowym wpływają na ośrodki seksualne.

Zastosowanie syropu klonowego

Na ogół, syrop klonowy jest używany jako zamiennik cukru, słodzików i miodu. Można go używać w roli polewy do naleśników i gofrów, jest dodatkiem do owoców, francuskich tostów na słodko, różnorodnych ciast, lodów, deserów, jogurtów, płatków śniadaniowych, a także sałatek i sosów. Znakomicie komponuje się z warzywami, smażonymi lub pieczonymi mięsami i rybami. Można go dodawać do mleka, kawy i herbaty, jak również jako dodatek do drinków.




Składniki
  • 100 g mąki
  • jajko
  • 9 łyżek mleka
  • 50 g cukru trzcinowego
  • syrop klonowy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Mąkę przesiać, dodać cukier, proszek do pieczenia i wymieszać. Osobno jajo roztrzepać, dodać mleko i wymieszać. Składniki mokre dodać do suchych, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek, na wierzch dać 2 krople syropu klonowego i wykałaczką zamieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 18 do 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf