Ile domów, tyle mizerii. Jedna szkoła robi na wodzie z samą solą, a u mnie na słodko ... |
Składniki
- 1-2 świeże ogórki zielone
- kwaśna śmietana
- ocet spirytusowy
- sól
- pieprz
- cukier
- opcjonalnie koperek
Przygotowanie
Ogórki obierać, pokroić w bardzo cienkie plastry. Osolić. Do drugiego naczynia dodać kwaśną śmietanę, odrobinę octu, i do smaku cukru. Energicznie trzeba tę śmietanę wymieszać, aż zrobi nam się na jej wierzchu pianka. Wtedy do śmietany dodać ogórki z sokiem, które powinny puścić po lekkim osoleniu (jeśli są świeże). Całość wymieszać, posypiać świeżo zmielonym pieprzem. Można też pospać świeżym opłukanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...