wtorek, 3 września 2013

Torcik bezowy z musem owocowym i czekoladą


Składniki

spód bezowy
  • 6 białek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 30 dag cukru
  • polewa z mlecznej czekolady

krem
  • 1 kg mieszanych owoców jagodowych (porzeczki, maliny, jagody)
  • 12 dag cukru
  • sok i starta skórka z 2 limetek
  • 10 łyżeczek żelatyny
  • 500 ml śmietany kremówki

do dekoracji
  • kilka listków mięty

Przygotowanie

Białka ubić z sokiem z cytryny i solą na sztywną pianę, powoli wsypując cukier. Ubić na błyszczącą masę. Masę przełożyć do szprycy i na pergamin wycisnąć spiralnie dwa spody o średnicy 24cm i małe beziki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 100 stopni około 2-3 godzin. Wystudzić i nasmarować oba spody roztopioną polewą. Owoce przebrać, oczyścić, opłukać, osuszyć. 2/3 owoców zmiksować z cukrem, sokiem i skórką z limetki. Żelatynę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, cienką strużką dodać do owocowego puree. 1/3 odłożyć. Gdy 2/3 zacznie tężeć - ubić śmietanę i delikatnie wymieszać. Na spody bezowe wyłożyć krem, ułożyć jeden na drugim, na wierzch wyłożyć odłożone puree, widelcem zrobić wzór marmurkowy. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 50 minut. Gotowe wyjąć, ozdobić owocami, listkami mięty i pokruszonymi bezikami.

* Po upieczeniu bezy nie otwierać piekarnika, ciasto zostawić do ostygnięcia. Inaczej istnieje możliwość iż nam opadnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf