Składniki
spód bezowy
- 6 białek
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- 30 dag cukru
- polewa z mlecznej czekolady
krem
- 1 kg mieszanych owoców jagodowych (porzeczki, maliny, jagody)
- 12 dag cukru
- sok i starta skórka z 2 limetek
- 10 łyżeczek żelatyny
- 500 ml śmietany kremówki
do dekoracji
- kilka listków mięty
Przygotowanie
Białka ubić z sokiem z cytryny i solą na sztywną pianę, powoli wsypując cukier. Ubić na błyszczącą masę. Masę przełożyć do szprycy i na pergamin wycisnąć spiralnie dwa spody o średnicy 24cm i małe beziki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 100 stopni około 2-3 godzin. Wystudzić i nasmarować oba spody roztopioną polewą. Owoce przebrać, oczyścić, opłukać, osuszyć. 2/3 owoców zmiksować z cukrem, sokiem i skórką z limetki. Żelatynę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, cienką strużką dodać do owocowego puree. 1/3 odłożyć. Gdy 2/3 zacznie tężeć - ubić śmietanę i delikatnie wymieszać. Na spody bezowe wyłożyć krem, ułożyć jeden na drugim, na wierzch wyłożyć odłożone puree, widelcem zrobić wzór marmurkowy. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 50 minut. Gotowe wyjąć, ozdobić owocami, listkami mięty i pokruszonymi bezikami.
* Po upieczeniu bezy nie otwierać piekarnika, ciasto zostawić do ostygnięcia. Inaczej istnieje możliwość iż nam opadnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...