poniedziałek, 2 września 2013

Sałatka z ogórków

Składniki
  • 3 kg ogórków
  • pół kg cebuli
  • pól kg marchwi

zalewa
  • 3/4 szklanki octu
  • 200-330gr przecieru
  • pieprz
  • 2 łyżki soli
  • 150 ml oleju
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie
Ogórki umyć, pokroić w plastry (nie obierać). Cebulę obrać, posiekać w piórka. Marchew obrać, zetrzeć na grubym tarle. Zalewę zagotować, wrzucić warzywa, wymieszać. Przełożyć do słoików.  Pasteryzować 10 minut. Ułożyć słoiki do góry dnem.

3 komentarze:

  1. Podziwiam Cię za cierpliwość do robienia zapraw. Ja z żoną nie mam czasu, a poza tym gotujemy w myśl slow foodowej zasady, czyli sezonowo. Potem nie zjadam zapraw zimą poza przecierami pomidorowymi. Ale podziwiam tych, którzy potrafią zagospodarować wszystko to co ziemia urodzi.

    OdpowiedzUsuń
  2. no tak ladna deseczka przetwory sa smaczne testowane

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf