- 3 kg ogórków
- pół kg cebuli
- pól kg marchwi
zalewa
- 3/4 szklanki octu
- 200-330gr przecieru
- pieprz
- 2 łyżki soli
- 150 ml oleju
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie
Ogórki umyć, pokroić w plastry (nie obierać). Cebulę obrać, posiekać w piórka. Marchew obrać, zetrzeć na grubym tarle. Zalewę zagotować, wrzucić warzywa, wymieszać. Przełożyć do słoików. Pasteryzować 10 minut. Ułożyć słoiki do góry dnem.
Podziwiam Cię za cierpliwość do robienia zapraw. Ja z żoną nie mam czasu, a poza tym gotujemy w myśl slow foodowej zasady, czyli sezonowo. Potem nie zjadam zapraw zimą poza przecierami pomidorowymi. Ale podziwiam tych, którzy potrafią zagospodarować wszystko to co ziemia urodzi.
OdpowiedzUsuńDzięki:) zeszło parę dni, ale jakież to pyszne :)
Usuńno tak ladna deseczka przetwory sa smaczne testowane
OdpowiedzUsuń