Składniki
- ziemniaki - ilość zależy od głodomora
- rozmaryn
- sól
- czosnek
- olej
- masło
Przygotowanie
Ziemniaki cienko obrać. Naciąć każdego ziemniaka, ale nie do końca, można użyć do tego drewnianej łyżki na, której go położymy. Czosnek obrać, cienko pokroić i w owe nacięcia włożyć. Ziemniaki położyć na oleju w naczyniu żaroodpornym, posypać solą i rozmarynem. Włożyć do piekarnika, piec 30-40min w 180-200 stopniach. Pod koniec pieczenia położyć na każdym ziemniaku pół łyżeczki masła - będą przypieczone, ale nie suche:)
Podaję je najczęściej do pieczonego mięsa, roladek i koniecznie z sosem czosnkowym.
Takich jeszcze nie jadłam. Ojejuuu robię się głodna :-)
OdpowiedzUsuńKasia
Ojej! Świetnie to wygląda i na pewno super smakuje. Chyba przećwiczę swoje umiejętności kulinarne. ;)
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś takie, tylko używałam innych ziół ;-) wyglądają efektownie i są pyszne !
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis :) Połączyłem go z przepisem na dorsza z piekarnika stąd: http://www.talerzpokus.tv/przepis/dorsz_pieczony_w_folii.html i wyszło cudownie. Myślałem, że czosnku będzie za dużo ale było w sam raz.
OdpowiedzUsuń