niedziela, 1 września 2013

Ziemniaki po szwedzku


Składniki
  • ziemniaki - ilość zależy od głodomora
  • rozmaryn
  • sól
  • czosnek
  • olej
  • masło


Przygotowanie
Ziemniaki cienko obrać. Naciąć każdego ziemniaka, ale nie do końca, można użyć do tego drewnianej łyżki na, której go położymy. Czosnek obrać, cienko pokroić i w owe nacięcia włożyć. Ziemniaki położyć na oleju w naczyniu żaroodpornym, posypać solą i rozmarynem. Włożyć do piekarnika, piec 30-40min w 180-200 stopniach. Pod koniec pieczenia położyć na każdym ziemniaku pół łyżeczki masła - będą przypieczone, ale nie suche:)
Podaję je najczęściej do pieczonego mięsa, roladek i koniecznie z sosem czosnkowym.

4 komentarze:

  1. Takich jeszcze nie jadłam. Ojejuuu robię się głodna :-)
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej! Świetnie to wygląda i na pewno super smakuje. Chyba przećwiczę swoje umiejętności kulinarne. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam kiedyś takie, tylko używałam innych ziół ;-) wyglądają efektownie i są pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny przepis :) Połączyłem go z przepisem na dorsza z piekarnika stąd: http://www.talerzpokus.tv/przepis/dorsz_pieczony_w_folii.html i wyszło cudownie. Myślałem, że czosnku będzie za dużo ale było w sam raz.

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf