sobota, 28 września 2013

Gruszki z sosem toffi

Jesiennym chłodnym popołudniem,
deser na ciepło jest mile widziany ..

Składniki
  • 4 gruszki
  • 1 - 2 łyżek soku z cytryny
  • 300 ml wody
  • 5 łyżek cukru
  • 5 cm laski cynamonu
  • 2 goździki
  • 200 ml śmietany 30%
  • 125 ml mleka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki pokrojonego masła
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 200 g czekolady deserowej


Przygotowanie

Gruszki obrać. Ostrożnie usunąć gniazda nasienne, ale pozostawić ogonki. Na owoce wycisnąć sok z cytryn, aby nie ściemniały. Do dużego rondla wlać wodę, wsypać cukier. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Włożyć gruszki, cynamon i goździki i doprowadzić do wrzenia. Gruszki powinny być całe zanurzone w syropie. Dusić na małym ogniu 20 minut. W tym czasie do innego garnka wlać śmietanę, mleko brązowy cukier, syrop klonowy i masło. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż cukier nam się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować mieszając przez około pięć minut. Sos powinien zgęstnieć, należy pilnować, aby nie było grudek.  Zdjąć z ognia i wrzucać stopniowo czekoladę, mieszając, aby całkowicie się rozpuściła. Odstawić. Przełożyć gruszki na talerze. Syrop doprowadzić do wrzenia i gotować, aż częściowo odparuje. Wyjąć cynamon, goździki i przelać syrop do toffi. Wymieszać i polać gruszki. Jemy na gorąco.



Akcja z gruszką w tle

2 komentarze:

  1. omomomomm zrobię, zrobię !
    :) K

    OdpowiedzUsuń
  2. O ile nie lubię tego, co widzimy za oknem jesienią, o tyle gruszki, śliwki, grzyby sprawiają, że uwielbiam tę porę roku! :)

    Pozdrawiam,
    http://ewakuchennie.blogspot.com/
    https://www.facebook.com/pages/Ewa-Kuchennie/683595538318332

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf