Jesiennym chłodnym popołudniem, deser na ciepło jest mile widziany .. |
Składniki
- 4 gruszki
- 1 - 2 łyżek soku z cytryny
- 300 ml wody
- 5 łyżek cukru
- 5 cm laski cynamonu
- 2 goździki
- 200 ml śmietany 30%
- 125 ml mleka
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki pokrojonego masła
- 2 łyżki syropu klonowego
- 200 g czekolady deserowej
Przygotowanie
Gruszki obrać. Ostrożnie usunąć gniazda nasienne, ale pozostawić ogonki. Na owoce wycisnąć sok z cytryn, aby nie ściemniały. Do dużego rondla wlać wodę, wsypać cukier. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Włożyć gruszki, cynamon i goździki i doprowadzić do wrzenia. Gruszki powinny być całe zanurzone w syropie. Dusić na małym ogniu 20 minut. W tym czasie do innego garnka wlać śmietanę, mleko brązowy cukier, syrop klonowy i masło. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż cukier nam się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować mieszając przez około pięć minut. Sos powinien zgęstnieć, należy pilnować, aby nie było grudek. Zdjąć z ognia i wrzucać stopniowo czekoladę, mieszając, aby całkowicie się rozpuściła. Odstawić. Przełożyć gruszki na talerze. Syrop doprowadzić do wrzenia i gotować, aż częściowo odparuje. Wyjąć cynamon, goździki i przelać syrop do toffi. Wymieszać i polać gruszki. Jemy na gorąco.
omomomomm zrobię, zrobię !
OdpowiedzUsuń:) K
O ile nie lubię tego, co widzimy za oknem jesienią, o tyle gruszki, śliwki, grzyby sprawiają, że uwielbiam tę porę roku! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://ewakuchennie.blogspot.com/
https://www.facebook.com/pages/Ewa-Kuchennie/683595538318332