Składniki
ciasto
- 1 i 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru brązowego
- 3 łyżki kakao5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- prawdziwy cukier waniliowy z kardamonem (Kamis)
- 1 szklanka zimnej wody
- 1 łyżka octu
- bułka tarta
- czekolada biała
masa i zdobienia
- 300 ml śmietana 36% lub 30%
- śmietanka śnieżka, lub mały kubek 30%
- tabliczka prawdziwej deserowej czekolady
- 0,5 szklanki mleka
- brzoskwinie w zalewie
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
Wszystkie składniki oprócz wody i octu włożyć do naczynia. Na końcu dodać wodę i dopiero ocet, wymieszać na jednolitą masę. Tortownicę wysmarować masłem, posypać bułką tartą i wylać ciasto. Piec w 200 stopniach około 40 minut. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest suche w środku. Gdy ciasto ostygnie pokroić je na 3 części, jeśli nisko wyrośnie to trzeba upiec drugi placek ;-).
Na każdy placek położyć pokrojone brzoskwinie. Śmietanę ubić i posmarować placki. Czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej masło i mleko, z czekoladą białą zrobić to samo.
Ciemną czekoladą posmarować boki, białą czekoladą górę tortu. Śmietanę Śnieżkę ubić z żelatyną (- najpierw dwie łyżki mleka zagotować dodać małą łyżeczkę żelatyny i rozpuścić mieszając, schłodzić i dodać niepełną szklankę schłodzonego mleka, śnieżkę i ubijać na sztywną pianę), lub ubić śmietanę 30tkę, i dekoratorem na około tortu zrobić różyczki. Schłodzić tort w lodówce. W sumie najlepszy jak noc w niej postoi.
Woooow! Mniam! Czekolada i brzoskwinie! Jadłam już coś takiego kiedyś i było przepyszne. :)
OdpowiedzUsuńPS. Urocze są te płatki śniegu, które tu latają. :)
Te płatki to tak symbolicznie :) żeby nie przeszkadzały czytelnikowi :) zima tuż tuż <3
UsuńMusiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńKasia