poniedziałek, 23 września 2013

Scones z tartym serem podane z jajami w koszulkach, rukolą, wędzonką i pomidorem

Pyszne bułeczki, na dwa kęsy, które można jeść na ciepło.
Można robić je na słodko i na słono.
Scone - okrągłe ciastko bez dodatków,
które zazwyczaj łamie się na kawałki i smaruje masłem.
Podawane do herbaty w Wielkiej Brytanii podczas tzw. tea time.
Czasem może mieć lukrowaną polewę (np. z syropem klonowym)
lub w cieście mogą być suszone owoce (rodzynki lub żurawiny).


U mnie podałam je na niedzielne śniadanie, w wersji wytrawnej.


Składniki na scones
  • szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżki soli
  • pół łyżki rozmarynu i tymianki
  • 10 dag startego żółtego sera
  • jajko
  • pieprz
  • 50 dag masła
  • 100ml mleka
  • zielona cebulka

Przygotowanie
Mąkę przesiać, posiekać i dodać masło, proszek do pieczenia, przyprawy. Składniki rozetrzeć w palcach. Jajo ubić, dodać do niego mleko, delikatnie wymieszać. Jajo z mlekiem dodać do mąki. Niewielką ilość jaja zostawić do posmarowania bułeczek. Cebulkę posiekać, ser zetrzeć, dodać do ciasta i wyrobić je. W razie potrzeby dodać więcej mleka, lub więcej mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 1,5 do 2 cm, urosną nam niewielkie. Jeżeli rozwałkujemy grubiej wyrosną nam większe. Szklanką wyciąć bułeczki. Ułożyć na blaszce włożonej papierem do pieczenia i posmarować pozostałym jajem. Piec w temperaturze 180 stopni 10 do 15 minut. Póki nie wyrosną i nie będą złociste.


Podać ciepłe. Można podpiec kiełbasę wędzoną, lub boczek położyć na bułce, na to ułożyć pomidora i sałatę, a na to ciepłe jajo w koszulce. Lekko posypać solą i pieprzem.

> Jaja w koszulkach <





1 komentarz:

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf