Bardzo lubimy faszerować papryki. Faszerując paprykę należy pamiętać o smaku danej papryki. Czerwona będzie słodka, zielona goryczkowata, żółta wchodząca w pomarańcz też słodka. Natomiast nasza biała papryka dla mnie do mięsa jest bez wyrazu. Lubię ją faszerować, ale twarogiem : na ostro, lub ziołowym.Możemy faszerować czym dusza pragnie kaszą, ryżem, mięsem, warzywami, zawsze - jest pyszna!
Składniki
- kolorowa papryka - 6 do 8 dużych sztuk
- 450 dag mięsa z szynki lub łopatki
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruchy
- ser żółty
- kilka pieczarek
- torebka ryżu
- torebka kaszy jęczmiennej
- pieprz
- majeranek
Przygotowanie
Mięso zmielić. Ryż i kaszę ugotować. Cebulę i pieczarki obrać, posiekać podsmażyć. Natkę posiekać. Wszystkie składniki ze sobą połączyć, wymieszać. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać nadziać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200/180 stopni piec 50 min. Pod koniec pieczenia, ser zetrzeć, posypać papryki i zapiec. I teraz rzecz o pieczeniu papryk. Piekę je zależnie od kaprysu. Można je po prostu upiec, albo dusić w sosie pomidorowym, lub bulionie. Pieczone są chrupkie, duszone (sos zawsze nam odparuje) natomiast mają od razu sos i są miękkie. Mięso zawsze oczywiście można podsmażyć i krócej piec nasze papryczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...