poniedziałek, 30 września 2013

Papryka faszerowana

JEDZMY PAPRYKĘ =)

Poza nieocenionym smakiem,
papryka kryje w sobie także wiele wartości odżywczych.
Zależą one w dużej mierze od… koloru warzywa.
Dlatego najlepiej jest oczywiście łączyć wszystkie kolory ze sobą
i brać z nich to, co najlepsze.
Papryka czerwona to istne bogactwo beta-karotenu –
potrafi dostarczyć organizmowi nawet 70% jego codziennego zapotrzebowania.
Dodatkowo to źródło wit. C ,
która pomaga wzmacniać naszą odporność jeszcze przed nadejściem zimy,
a także wspiera nas w walce ze zmarszczkami.
Papryka zielona jest najmniej kaloryczna ze wszystkich barw,
dlatego zalecana jest osobom, które dbają o sylwetkę.
Zawiera spore ilości kwasu foliowego,
z tego też względu przyszłe mamy koniecznie powinny włączyć ją do swojego codziennego jadłospisu.
Dodatkowym jej atutem jest zawarta w niej wit. E,
zwana witaminą młodości.
Natomiast papryka żółta i pomarańczowa skrzętnie dba o nasz dobry wzrok,
a to wszystko za sprawą luteiny.
Niezależnie od koloru, papryka zawiera komplet wit. z grupy B i
dużo związków mineralnych, takich jak: wapń, potas, żelazo, magnez, czy miedź.



Bardzo lubimy faszerować papryki. Faszerując paprykę należy pamiętać o smaku danej papryki. Czerwona będzie słodka, zielona goryczkowata, żółta wchodząca w pomarańcz też słodka. Natomiast nasza biała papryka dla mnie do mięsa jest bez wyrazu. Lubię ją faszerować, ale twarogiem : na ostro, lub ziołowym.Możemy faszerować czym dusza pragnie  kaszą, ryżem, mięsem, warzywami, zawsze - jest pyszna!


Składniki
  • kolorowa papryka - 6 do 8 dużych sztuk
  • 450 dag mięsa z szynki lub łopatki
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruchy
  • ser żółty
  • kilka pieczarek
  • torebka ryżu
  • torebka kaszy jęczmiennej
  • pieprz
  • majeranek


Przygotowanie
Mięso zmielić. Ryż i kaszę ugotować. Cebulę i pieczarki obrać, posiekać podsmażyć. Natkę posiekać. Wszystkie składniki ze sobą połączyć, wymieszać. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać nadziać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200/180 stopni piec 50 min. Pod koniec pieczenia, ser zetrzeć, posypać papryki i zapiec. I teraz rzecz o pieczeniu papryk. Piekę je zależnie od kaprysu. Można je po prostu upiec, albo dusić w sosie pomidorowym, lub bulionie. Pieczone są chrupkie, duszone (sos zawsze nam odparuje) natomiast mają od razu sos i są miękkie. Mięso zawsze oczywiście można podsmażyć i krócej piec nasze papryczki.


Paprykujemy 4

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf