Jaja w koszulkach gotuje się bez skorupki. Białko się ścina, a żółtko jest na miękko. Dla mnie rewelacja. Choć proste to nie jest - trzeba się wprawić :) |
Składniki
- jaja
- ocet
- woda
Przygotowanie
W dużym garnku zagotować litr do dwóch wody. Musi być dużo wody, żeby jajko do dna nam nie przywarło. Woda musi wrzeć, dodać do niej 3 łyżki octu, proszę się nie bać jajo octem nie przejdzie. Zmniejszyć ogień. Jajo potrząsnąć, żeby żółtko znalazło się w środku, i delikatnie wbić w garnka z jak najmniejszej wysokości, wtedy też znowu zwiększamy ogień. Wszędzie w przepisach piszą, że należy robić wir, i w środku białko otuli żółtko itd -obalam to. Najładniejsze jaja w koszulkach - jak te na zdjęciu wychodzą bez wiru. Łyżką tylko białko ładnie uformować i gotować do 3 minut. Delikatnie wyciągnąć łyżką cedzakową. Po ugotowaniu każdego jaja, należy albo zmienić wodę, albo sitkiem dokładnie wyłowić resztę białka.
PERFECT
OdpowiedzUsuńCarla