poniedziałek, 23 września 2013

Jaja w koszulkach

Jaja w koszulkach gotuje się bez skorupki.
Białko się ścina, a żółtko jest na miękko.
Dla mnie rewelacja. Choć proste to nie jest - trzeba się wprawić :)


Składniki
  • jaja
  • ocet
  • woda

Przygotowanie
W dużym garnku zagotować litr do dwóch wody.  Musi być dużo wody, żeby jajko do dna nam nie przywarło. Woda musi wrzeć, dodać do niej 3 łyżki octu, proszę się nie bać jajo octem nie przejdzie. Zmniejszyć ogień. Jajo potrząsnąć, żeby żółtko znalazło się w środku, i delikatnie wbić w garnka z jak najmniejszej wysokości, wtedy też znowu zwiększamy ogień. Wszędzie w przepisach piszą, że należy robić wir, i w środku białko otuli żółtko itd -obalam to. Najładniejsze jaja w koszulkach - jak te na zdjęciu wychodzą bez wiru. Łyżką tylko białko ładnie uformować i gotować do 3 minut. Delikatnie wyciągnąć łyżką cedzakową. Po ugotowaniu każdego jaja, należy albo zmienić wodę, albo sitkiem dokładnie wyłowić resztę białka.

1 komentarz:

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf