Podzielę się dzisiaj sałatką tajską z chili. :)
Składniki
- 2 dojrzałe owoce mango (ok 60 dag)
- po 1 żółtej i czerwonej papryce
- 1 marchewka
- pół pęczka dymki
1 pęczek rukoli
1 szklanka ugotowanego makaronu sojowego - 2 łyżki posiekanych listków mięty
- 1 zielona papryczka chili
- 5 dag orzeszków ziemnych uprażonych na patelni
Sos
- 2 limonki
- 3 łyżki oleju arachidowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- sól
Przygotowanie sosu
Jedną limonkę umyć, sparzyć, otrzeć skórkę. Z obu limonek wycisnąć sok, dodać otartą skórkę, olej, sos sojowy, doprawić solą, cukrem i wymieszać.
Papryczkę chili oczyścić z nasion i drobno posiekać. Mango przekroić na pół, wyjąć pestkę, a miąższ pokroić w plastry. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w krążki, Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce. Dymkę opłukać i pokroić. Rukolę umyć, osuszyć. Przygotowane składniki połączyć, dodać makaron, zioła, polać sosem i posypać orzeszkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...