wtorek, 17 września 2013

Sałatka tajska z chilii



Postanowiłam nieco zmodyfikować tę stronę pod kontem kucharzenia, a mianowicie będę zamieszczała tu wszelakie przepisy nie koniecznie związane z tematyką świąt, bynajmniej tych grudniowych, tyle co do zmian. Idąc za przykładem wielu osób, też moja głowa i myśli jak każdego ulotnymi bywają, a co zapisze to już zostanie. Strony internetowej nie da się zgubić, jak w przypadku zeszytu:) a zatem do dzieła.
Podzielę się dzisiaj sałatką tajską z chili. :)







Składniki

  • 2 dojrzałe owoce mango (ok 60 dag)
  • po 1 żółtej i czerwonej papryce
  • 1 marchewka
  • pół pęczka dymki
    1 pęczek rukoli
    1 szklanka ugotowanego makaronu sojowego
  • 2 łyżki posiekanych listków mięty
  • 1 zielona papryczka chili
  • 5 dag orzeszków ziemnych uprażonych na patelni


Sos

  • 2 limonki
  • 3 łyżki oleju arachidowego 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • sól


Przygotowanie sosu
Jedną limonkę umyć, sparzyć, otrzeć skórkę.  Z obu limonek wycisnąć sok, dodać otartą skórkę, olej, sos sojowy, doprawić solą, cukrem i wymieszać.

Papryczkę chili oczyścić z nasion i drobno posiekać. Mango przekroić na pół, wyjąć pestkę, a miąższ pokroić w plastry. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w krążki, Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce. Dymkę opłukać i pokroić. Rukolę umyć, osuszyć. Przygotowane składniki połączyć, dodać makaron, zioła, polać sosem i posypać orzeszkami. Paprykujemy 4

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf