Gorąca zaraz po wyciągnięciu z piekarnika |
Po lekkim ostudzeniu |
Składniki
- 2 jajka
- śmietana 12%
- majonez
- pieprz biały
- sól
- przyprawa do ziemniaków
- do kilograma ziemniaków
- pół czerwonej papryki
- 25 dag pieczarek
- 2 duże cebule
- 3 laski kiełbasy
- 15 dag boczku gotowanego
- do pół kila sera żółtego
- 15-20 dag mieszanki warzywnej w skład której wchodzą
- por
- fasola szparagowa zielona
- brokuł
- kalafior
- marchew
- kukurydza
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, pokroić w talarki, wrzucić do gotującej się, lekko osolonej wodzie i podgotować 5 minut. Wyjąć, ostudzić. Paprykę, pieczarki umyć. Paprykę pokroić w słupki, pieczarki w pół talarki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Kiełbasę pokroić w talarki, boczek w cienkie plastry, a te na drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć. Jaja rozbić do miski, do jaj dodać 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, odrobinę wody i garść sera( ile kto lubi), wymieszać - ten sos ma na celu połączenie składników ze sobą.
Kiełbasę, boczek i cebulę podsmażyć, następnie podsmażyć pieczarki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Ułożyć warstwę ziemniaków, na ziemniaki kiełbasę, boczek, cebulę, pieczarki i warzywa, posypać serem, polać sosem. Ułożyć kolejną warstwę z ziemniaków i składników. Posypać serem, polać sosem. Ułożyć kolejną warstwę ziemniaków i bogato posypać ją serem. Włożyć do piekarnika i piec 45 minut. Zaraz po wyciągnięciu, po nałożeniu na talerz zapiekanka nam się rozsypie. Natomiast po ostudzeniu można ukroić ładny plaster.
To jest pyszne !
OdpowiedzUsuń