sobota, 21 września 2013

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem, pieczarkamim i warzywami

Gorąca zaraz po wyciągnięciu z piekarnika

Po lekkim ostudzeniu

Składniki

  • 2 jajka
  • śmietana 12%
  • majonez
  • pieprz biały
  • sól
  • przyprawa do ziemniaków
  • do kilograma ziemniaków
  • pół czerwonej papryki
  • 25 dag pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 3 laski kiełbasy
  • 15 dag boczku gotowanego
  • do pół kila sera żółtego
  • 15-20 dag mieszanki warzywnej w skład której wchodzą
  1.   por
  2.   fasola szparagowa zielona
  3.  brokuł
  4.  kalafior
  5.  marchew
  6.  kukurydza


Przygotowanie
Ziemniaki obrać, pokroić w talarki, wrzucić do gotującej się, lekko osolonej wodzie i podgotować 5 minut. Wyjąć, ostudzić. Paprykę, pieczarki umyć. Paprykę pokroić w słupki, pieczarki w pół talarki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Kiełbasę pokroić w talarki, boczek w cienkie plastry, a te na drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć. Jaja rozbić do miski, do jaj dodać 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, odrobinę wody i garść sera( ile kto lubi), wymieszać - ten sos ma na celu połączenie składników ze sobą.
Kiełbasę, boczek i cebulę podsmażyć, następnie podsmażyć pieczarki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Ułożyć warstwę ziemniaków, na ziemniaki kiełbasę, boczek, cebulę, pieczarki i warzywa, posypać serem, polać sosem. Ułożyć kolejną warstwę z ziemniaków i składników. Posypać serem, polać sosem. Ułożyć kolejną warstwę ziemniaków i bogato posypać ją serem. Włożyć do piekarnika i piec 45 minut. Zaraz po wyciągnięciu, po nałożeniu na talerz zapiekanka nam się rozsypie. Natomiast po ostudzeniu można ukroić ładny plaster.

1 komentarz:

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf