Mimo że kulbak (potoczna nazwa halibuta) jest bardzo tłusty to ma prawie o połowę mniej kalorii niż tradycyjny schabowy. Halibut jest przede wszystkim bogatym źródłem białka i witaminy A(29 g/100g, zapotrzebowanie na nią to 800 g), niezbędnej do właściwej pracy oczu. Dodatkowo zalicza się do tych ryb, które maja najwięcej kwasów omega-3(na 100 gramów ryby przypada 0,62g kwasu; dzienna dawka to 1g), a ten zapobiega m.in. chorobom serca i układu krążenia oraz poprawia pamięć. Kwasy omega-6 obniżają poziom "złego" cholesterolu, przyspieszają gojenie się ran. Zawiera najwięcej tych składników, które korzystnie wpływają na rozwój mózgu (halibut zawiera go ok. 0,67g/100g; dzienne zapotrzebowanie to 5g).
Składniki
- 4 dzwonki halibuta
- 1/4 szklanki białego wina
- 1 łyżeczka octu owocowego
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb lub pikantnej przyprawy do grilla
- 2 łyżki oliwy
sos cebulowy
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu
- 2 łyżeczki serka o smaku ziołowym
- 1 łyżka majonezu
- 4 dymki ze szczypiorkiem
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Z wina i octu przygotować marynatę, włożyć do niej rybę na 30-40 minut, kilkakrotnie odwracając w tym czasie.
Sos
Dymkę oczyścić, opłukać, bardzo drobno pokroić. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu, wymieszać, doprawić solą, pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce.
Dzwonka ryby osuszyć, posmarować oliwą, posypać przyprawą, piec na grillu z obu stron po 7 - 10 minut. Podawać z sosem i pieczonymi ziemniakami.
Jadłbym
OdpowiedzUsuńKrzysztof