Składniki
Ciasto
- 1 1/2szklanki mąki pszennej
- 3 jaja
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Do smażenia
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
Nadzienie
- 35dag sera twarogowego
- 4 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 słoik konfitur wiśniowych jagodowych, truskawka lub czarna porzeczka
Przygotowanie
Do mąki dodać jajka, mleko, cukier waniliowy, sól i wyrobić mikserem na jednolitą masę. (ew dodać wody) Usmażyć naleśniki.
Ser rozgnieść widelcem, bądź zmielić. Dodać cukier, żółtka i dokładnie wymieszać.
Każdy naleśnik posmarować masą serową, złożyć w kopertę, lub tzw chusteczkę. Każdy po kolei obsmażyć na masełku. Podawać z konfiturą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...