Składniki
ciasto
- 25 dag mąki
- 10 dag cukru
- 15 dag masła
- cukier waniliowy
- 2 żółtka
- łyżka proszku do pieczenia
- tłuszcz do formy
masa jabłkowa
- 1 kg jabłek
- szklanka soku z jabłek
- szklanka białego wina
- 2 opakowania budyniu waniliowego
Przygotowanie
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na formę wysmarowaną tłuszczem. Obrane jabłka zetrzeć na grubym tarle. Sok i wino połączyć, odlać pół szklanki., a resztę zagotować z cukrem. Budyń rozprowadzić z zimnym sokiem, wlać do wrzącego płynu, mieszając, zagotować. Jabłka wyłożyć na ciasto, zalać gorącym budyniem. Piec 50 min w temperaturze 190 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...