sobota, 7 września 2013

Szarlotka .. z winem


Składniki
ciasto
  • 25 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 15 dag masła
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • łyżka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do formy

masa jabłkowa
  • 1 kg jabłek
  • szklanka soku z jabłek
  • szklanka białego wina
  • 2 opakowania budyniu waniliowego

Przygotowanie
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na formę wysmarowaną tłuszczem. Obrane jabłka zetrzeć na grubym tarle. Sok i wino połączyć, odlać pół szklanki., a resztę zagotować z cukrem. Budyń rozprowadzić z zimnym sokiem, wlać do wrzącego płynu, mieszając, zagotować. Jabłka wyłożyć na ciasto, zalać gorącym budyniem. Piec 50 min w temperaturze 190 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf