wartości odżywcze mięsa łososia
posiadają one bardzo dużo kwasów tłuszczowych.
nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3,
które zalecane są osobom chorym na serce,
także potrafią one bardzo dobrze wspomagać odporność organizmu
jedzenie łososia może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwór
Ryba jest pełna witamin i minerałów.
Wystarczy wskazać między innymi na witaminy A, D, E, PP,
witaminy z grupy B – B2, B6, B12.wiele drogocennych składników mineralnych – magnez, selen, jod, wapń
Składniki
Wykonanie:
Łososia umyć i usunąć ewentualne ości, najlepiej pęsetą. z
Płat ułożyć na desce, pokroić w pasy. Każdy pasek łososia głęboko naciąć w połowie, ale nie do końca.
Każdy nacięty kawałek rozłożyć, da nam to kształt dzwonka. Rybę posypać solą, pieprzem, można przyprawą do grilla, lub ryb. Ułożyć ryby na kawałkach z folii aluminiowej, na każdym płacie położyć plaster masła i cytryny. Zawinąć folię.
Paczki z łososiem włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok 20-25 min.
Dressing winegret
Składniki
Ocet należy wlać do miseczki z solą i pieprzem, następnie mieszać do chwili rozpuszczenia soli (!). Do roztworu powoli wlać oliwę, energicznie mieszając sos.
Warianty: Sos winegret może być przyrządzany na wiele sposobów. Można dodać do niego odrobinę musztardy, czosnku lub szczyptę ziół.
Winegret jest jednym z najpopularniejszych sosów, podawany zazwyczaj do sałat i zimnych warzyw oraz jako składnik sałatek jarzynowych.
- łosoś świeży - ważne by był to PŁAT nie dzwonek
- cytryna
- sól
- pieprz
- masło
Wykonanie:
Łososia umyć i usunąć ewentualne ości, najlepiej pęsetą. z
Płat ułożyć na desce, pokroić w pasy. Każdy pasek łososia głęboko naciąć w połowie, ale nie do końca.
Każdy nacięty kawałek rozłożyć, da nam to kształt dzwonka. Rybę posypać solą, pieprzem, można przyprawą do grilla, lub ryb. Ułożyć ryby na kawałkach z folii aluminiowej, na każdym płacie położyć plaster masła i cytryny. Zawinąć folię.
Paczki z łososiem włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok 20-25 min.
Dressing winegret
Składniki
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
Ocet należy wlać do miseczki z solą i pieprzem, następnie mieszać do chwili rozpuszczenia soli (!). Do roztworu powoli wlać oliwę, energicznie mieszając sos.
Warianty: Sos winegret może być przyrządzany na wiele sposobów. Można dodać do niego odrobinę musztardy, czosnku lub szczyptę ziół.
Winegret jest jednym z najpopularniejszych sosów, podawany zazwyczaj do sałat i zimnych warzyw oraz jako składnik sałatek jarzynowych.
Do sałatki dałam sałatę rzymską, rukolę, pomidora, kukurydzę, cebulkę i zielone oliwki + dressing.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...