Składniki
- 1 kapusta pekińska lub włoska
- 3/4 szklanki pędów bambusa, lub białej części porów pokrojonych w paseczki
- 8 pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1/2 ostrej papryczki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki octu 6%
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Z kapusty usunąć zwiędłe liście. Opłukać, osączyć, przekroić na ćwiartki, następnie na kawałki 2x5cm. Pędy bambusa i oczyszczone pieczarki pokroić w słupki. Z ostrej papryczki usunąć nasiona, miąższ pokroić w cienkie paski.
W dużym garnku zagotować wodę, włożyć kapustę, garnek zdjąć z ognia po 3 minutach. Odcedzić kapustę, dobrze osączyć, posolić, ułożyć na dużym ogrzanym półmisku i trzymać w cieple. Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki, i smażyć na dużym ogniu przez 1 min. Następnie dodać pędy bambusa lub por, ostrą papryczkę i mieszając smażyć 2min.
Wlać sos sojowy, ocet, wsypać cukier, dodać pastę pomidorową, i mieszając smażyć 1min.
Wlać 5 łyżek wody, zmniejszyć płomień, i dusić na małym ogniu 3min.
Dokładnie wymieszać, polać kapustę sosem i podawać natychmiast z ryżem na sypko, bądź do jakiegoś orientalnego mięska:)
Kocham orient, ale o takim newsie nie słyszałam
OdpowiedzUsuńBarbara