piątek, 13 września 2013

Kapusta koralowa





Składniki

  • 1 kapusta pekińska lub włoska
  • 3/4 szklanki pędów bambusa, lub białej części porów pokrojonych w paseczki
  • 8 pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 ostrej papryczki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu 6%
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Z kapusty usunąć zwiędłe liście. Opłukać, osączyć, przekroić na ćwiartki, następnie na kawałki 2x5cm. Pędy bambusa i oczyszczone pieczarki pokroić w słupki. Z ostrej papryczki usunąć nasiona, miąższ pokroić w cienkie paski.
W dużym garnku zagotować wodę, włożyć kapustę, garnek zdjąć z ognia po 3 minutach. Odcedzić kapustę, dobrze osączyć, posolić, ułożyć na dużym ogrzanym półmisku i trzymać w cieple. Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki, i smażyć na dużym ogniu przez 1 min. Następnie dodać pędy bambusa lub por,  ostrą papryczkę i mieszając smażyć 2min.
Wlać sos sojowy, ocet, wsypać cukier, dodać pastę pomidorową, i mieszając smażyć 1min.
Wlać 5 łyżek wody, zmniejszyć płomień, i dusić na małym ogniu 3min.
Dokładnie wymieszać, polać kapustę sosem i podawać natychmiast z ryżem na sypko, bądź do jakiegoś orientalnego mięska:) Paprykujemy 4

1 komentarz:

  1. Kocham orient, ale o takim newsie nie słyszałam
    Barbara

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf