Składniki
- 25 dag świeżego tofu
- 4 cebule dymki
- 1 zielona papryka
- 2 łyżki wina ryżowego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- olej z ostrą papryczką
- sól, pieprz
- olej arachidowy
Przygotowanie
Rozgrzać na patelni mocno 1 łyżkę oleju arachidowego, dodać pokrojone w kostkę tofu, posypać imbirem, doprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut, następnie dodać obrane i drobno posiekane cebulę, oraz wino. Paprykę oczyścić z nasion, opłukać, pokroić w kostkę i mieszając dodać do tofu.
***
Olej z ostrą papryką
- 1/2 oleju słonecznikowego
- 5 świeżych ostrych papryczek
Na patelni podgrzać olej, a gdy będzie gorący wrzucić opłukane i rozcięte na pół papryczki, Zdjąć z ognia i odstawić na 10-12 godzin. Olej odcedzić do butelki najlepiej z ciemnego szkła, i przechowywać w ciemnych i chłodnym miejscu.
Do przyprawiania warzyw, ryb i mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...