poniedziałek, 30 września 2013

Pikantne tofu z papryką


Składniki
  • 25 dag świeżego tofu
  • 4 cebule dymki
  • 1 zielona papryka
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • olej z ostrą papryczką
  • sól, pieprz
  • olej arachidowy

Przygotowanie

Rozgrzać na patelni mocno 1 łyżkę oleju arachidowego, dodać pokrojone w kostkę tofu, posypać imbirem, doprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut, następnie dodać obrane i drobno posiekane cebulę, oraz wino. Paprykę oczyścić z nasion, opłukać, pokroić w kostkę i mieszając dodać do tofu.


***

Olej z ostrą papryką

  • 1/2 oleju słonecznikowego
  • 5 świeżych ostrych papryczek

Na patelni podgrzać olej, a gdy będzie gorący wrzucić opłukane i rozcięte na pół papryczki, Zdjąć z ognia i odstawić na 10-12 godzin. Olej odcedzić do butelki najlepiej z ciemnego szkła, i przechowywać w ciemnych i chłodnym miejscu.

Do przyprawiania warzyw, ryb i mięsa.


Paprykujemy 4

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf