wtorek, 17 września 2013

Pierogi z borówkami i z serem


Idealne ciasto jest kleiste, puszyste, ale nie przywiera...


 na około 50 pierogów

  • 0,5 kg przesianej mąki tortowej
  • 3 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej)
  • 1 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli

Żadnych jajek!!! Jajka powodują że ciasto twardnieje!!

*1 szklanka = ok. 200 ml


W przesianej mące tortowej i ziemniaczanej zrobić wgłębienie, wlać olej. Mleko i wodę wymieszać w jednym garnczku i wlać do mąki, dodać sól. Zagnieść ciasto. Rozwałkować cieniutko i powycinać krążki. W środek włożyć farsz i zlepić pieroga, nie trzeba do tego wody :)

Z borówkami
- po prostu jagody wymieszać z 2 łyżkami cukru i na krążek z pieroga nałożyć łyżkę.



Z serem na słodko
Składniki
  • żółtko
  • cukier waniliowy
  • twaróg półtłusty lub tłusty
  • cukier

Przygotowanie farszu
Ser zmielić, dodać żółtko cukier waniliowy i cukier kryształ,  wymieszać. Na krążek z ciasta nałożyć łyżkę farszu i zlepić pieroga.

Pierogi tak przygotowane można zamrozić, albo od razu ugotować we wrzącej wodzie, aż do ich wypłynięcia na wierzch.

1 komentarz:

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf