Idealne ciasto jest kleiste, puszyste, ale nie przywiera...
na około 50 pierogów
- 0,5 kg przesianej mąki tortowej
- 3 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 0,5 szklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej)
- 1 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
Żadnych jajek!!! Jajka powodują że ciasto twardnieje!!
*1 szklanka = ok. 200 ml
W przesianej mące tortowej i ziemniaczanej zrobić wgłębienie, wlać olej. Mleko i wodę wymieszać w jednym garnczku i wlać do mąki, dodać sól. Zagnieść ciasto. Rozwałkować cieniutko i powycinać krążki. W środek włożyć farsz i zlepić pieroga, nie trzeba do tego wody :)
Z borówkami - po prostu jagody wymieszać z 2 łyżkami cukru i na krążek z pieroga nałożyć łyżkę.
Z serem na słodko
Składniki
- żółtko
- cukier waniliowy
- twaróg półtłusty lub tłusty
- cukier
Przygotowanie farszu
Ser zmielić, dodać żółtko cukier waniliowy i cukier kryształ, wymieszać. Na krążek z ciasta nałożyć łyżkę farszu i zlepić pieroga.
Pierogi tak przygotowane można zamrozić, albo od razu ugotować we wrzącej wodzie, aż do ich wypłynięcia na wierzch.
Przepis na ciasto pierogowe super:)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!