Właściwości papryki: KLIK |
Składniki
- 2 kg papryka czerwona
- 2 kg papryka żółta (ale niekoniecznie można samą żółtą)
- liście laurowe
- ziele angielskie
- gorczyca
- pieprz ziarnisty
zalewa- 1 szklanka octu
- 5 szklanek wody
- 1 łyżka soli
- 6 łyżek cukru
Przygotowanie
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić na połowę, lub ćwiartki. Na dno każdego słoika 1 płaska łyżeczka gorczycy, 3 ziela angielskie, 1 liść laurowy, 5 ziaren pieprzu. Następnie ułożyć paprykę w słoikach.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy.
Jedna szklanka octu, 5 szklanek wody, 1 łyżka soli, 6 łyżek cukru - zagotować zalać paprykę. Na wierzch każdego słoika łyżka oleju, zakręcić. Pasteryzować 10-15 minut. Naturalnie po pasteryzacji słoiki do góry dnem, by się zassały zakrętki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...