poniedziałek, 30 września 2013

Papryka marynowana

Właściwości papryki: KLIK

Składniki
  • 2 kg papryka czerwona
  • 2 kg papryka  żółta (ale niekoniecznie można samą żółtą)
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • pieprz ziarnisty

    zalewa
    • 1 szklanka octu
    • 5 szklanek wody
    • 1 łyżka soli
    • 6 łyżek cukru

Przygotowanie
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić na połowę, lub ćwiartki. Na dno każdego słoika 1 płaska łyżeczka gorczycy, 3 ziela angielskie, 1 liść laurowy, 5 ziaren pieprzu. Następnie ułożyć paprykę w słoikach.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy.
Jedna szklanka octu, 5 szklanek wody, 1 łyżka soli, 6 łyżek cukru - zagotować zalać paprykę. Na wierzch każdego słoika łyżka oleju, zakręcić. Pasteryzować 10-15 minut. Naturalnie po pasteryzacji słoiki do góry dnem, by się zassały zakrętki.


Paprykujemy 4

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf