Nazwa "rosolli" pochodzi od rosyjskiego słowa "rossol" oznaczającego sól. Nie wiadomo w jaki sposób zostało zmienione znaczenie tego słowa. Rosyjski "rossol" następnie rozumiane było jako słatka śledziowa - "vinegret". Rosolli na początku znane było w Zachodniej Finlandii. Wówczas słowo to oznaczało "bankiet" i jako takie było znane w północnej, środkowej i wschodniej Finlandii oraz Laponii. W południowej części Finlandii nazywano je "sinsalla", które to słowo pochodzi prawdopodobnie ze Szwecji jako przekręcenie nazwy "sill sallad", czyli sałatka śledziowa.
Składniki
- 4 buraki
- 3 marchewki
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 kwaśne jabłka
- 1 ogórek małosolny
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta białego pieprzu
sos
- 200 ml śmietanki kremówki (do ubicia)
- 1 łyżeczka octu
- 2 łyżeczki bulionu lub soku z octowych buraków
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli i białego pieprzu
Przygotowanie
Ugotować buraki, marchew i ziemniaki. Schłodzić i obrać warzywa. Pokroić w kostkę. Pokroić w kostkę również ogórki i obrane jabłka. Cebulę posiekać. Ułożyć na półmisku warzywa warstwami. Pomiędzy warstwami posypywać solą i białym pieprzem. Warzywa układać wertykalnie lub horyzontalnie (zależy czy półmisek, czy miska), ale zawsze tak, żeby z obu stron były buraki. Można też po prostu wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...