poniedziałek, 9 września 2013

Rosolli - sałatka z buraków



Nazwa "rosolli" pochodzi od rosyjskiego słowa "rossol" oznaczającego sól. Nie wiadomo w jaki sposób zostało zmienione znaczenie tego słowa. Rosyjski "rossol" następnie rozumiane było jako słatka śledziowa - "vinegret". Rosolli na początku znane było w Zachodniej Finlandii. Wówczas słowo to oznaczało "bankiet" i jako takie było znane w północnej, środkowej i wschodniej Finlandii oraz Laponii. W południowej części Finlandii nazywano je "sinsalla", które to słowo pochodzi prawdopodobnie ze Szwecji jako przekręcenie nazwy "sill sallad", czyli sałatka śledziowa.


Składniki

  •     4 buraki
  •     3 marchewki
  •     3 ziemniaki
  •     1 cebula
  •     2 kwaśne jabłka
  •     1 ogórek małosolny
  •     1 łyżeczka soli
  •     1 szczypta białego pieprzu




sos
  •     200 ml śmietanki kremówki (do ubicia)
  •     1 łyżeczka octu
  •     2 łyżeczki bulionu lub soku z octowych buraków
  •     1/2 łyżeczki cukru
  •     szczypta soli i białego pieprzu


Przygotowanie

Ugotować buraki, marchew i ziemniaki. Schłodzić i obrać warzywa. Pokroić w kostkę. Pokroić w kostkę również ogórki i obrane jabłka. Cebulę posiekać. Ułożyć na półmisku warzywa warstwami. Pomiędzy warstwami posypywać solą i białym pieprzem. Warzywa układać wertykalnie lub horyzontalnie (zależy czy półmisek, czy miska), ale zawsze tak, żeby z obu stron były buraki. Można też po prostu wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf