Składniki
- 2 kg obranych, słodkich bananów
- 2 cytryny
- prawdziwy cukier waniliowy
- kardamon
- cynamon
Przygotowanie
Do garnka wlać szklankę wody, wycisnąć sok z cytryn. Dla tych co nie przepadają, przypominam,że cytryna zapewni nam, że banany nie ściemnieją! Dodać kardamon, cukier., trochę cynamonu. Zagotować. Dodać pokrojone w plastry banany i gotować, aż całość zgęstnieje, można zblendować na mus. Gorące przełożyć do słoiczków. Zakręcić i ułożyć do góry dnem do ostygnięcia.
Nadaje się do twarogu, naleśników, można i do ciasta.
No takiego dżemu jeszcze nie jadłam! Aż jestem ciekawa smaku..
OdpowiedzUsuńKasia
Musi być pyszny, pamiętam moja mama kiedyś zrobiła dżem - banan + kiwi - był dobry :D
OdpowiedzUsuńJeszcze raz dziękuję za informację i również gratuluję!
Wygląda smkowicie no i tyle witamin samo zdrowie!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń