poniedziałek, 2 września 2013

Dżem bananowo- cytrynowy z wanilią

Banan zawiera magnez zwany " minerałem antystresowym ",
który wpływa na pracę mózgu,
mięśni, budowę kości i zębów, kwas foliowy.
Zawierają znaczne ilości beta-karotenu,
witaminy
A, B1, B2, B3 ( PP ), B5, B6, B11, B12,
a także witaminę C, D, E i K.
Banan bogaty jest też w makroelementy: potas, magnez,
fosfor, wapń i sód,
mikroelementy: miedź, cynk,
selen, fluor, żelazo,
mangan i jod, probiotyki.
Duże ilości przeciwutleniaczy fenolowych, serotoninę.
Samo zdrowie :)




Składniki

  • 2 kg obranych, słodkich bananów
  • 2 cytryny
  • prawdziwy cukier waniliowy
  • kardamon
  • cynamon

Przygotowanie

Do garnka wlać szklankę wody, wycisnąć sok z cytryn. Dla tych co nie przepadają, przypominam,że cytryna zapewni nam, że banany nie ściemnieją! Dodać kardamon, cukier., trochę cynamonu. Zagotować. Dodać pokrojone w plastry banany i gotować, aż całość zgęstnieje, można zblendować na mus. Gorące przełożyć do słoiczków. Zakręcić i ułożyć do góry dnem do ostygnięcia.
Nadaje się do twarogu, naleśników, można i do ciasta.

3 komentarze:

  1. No takiego dżemu jeszcze nie jadłam! Aż jestem ciekawa smaku..
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszny, pamiętam moja mama kiedyś zrobiła dżem - banan + kiwi - był dobry :D

    Jeszcze raz dziękuję za informację i również gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smkowicie no i tyle witamin samo zdrowie!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf