poniedziałek, 16 września 2013

Udka indycze na ostro


Składniki

  • 4 udka indyka

sos jogurtowo-miętowy
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 0,5 świeżego ogórka
  • 1 łyżka suszonej mięty
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

marynata
  • 1/3 szklanki masła
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżeczki sosu worcester
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 i 0,5 łyżki cukru
  • 6 łyżek mąki
  • sól

Przygotowanie

Przygotować marynatę - połączyć wszystkie składniki.

Przygotować sos: w misce połączyć wszystkie składniki sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

W misce wymieszać masło z musztardą i koncentratem pomidorowym. Doprawić pieprzem kajeńskim, sosem worcester, sosem sojowym i cukrem.

Udka opłukać, osuszyć, obtoczyć w mące, następnie posmarować marynatą z masłem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym/brytfannie i piec przez godzinę w 180 stopniach. Podczas pieczenia odwracać udka i smarować tłuszczem spod mięsa.
Upieczone udka przenieść na folię aluminiową rozłożoną na grillu lub ruszcie w piekarniku i piec jeszcze 10 minut, odwracając podczas pieczenia. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i sosem jogurtowo -  miętowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf