Składniki
- 4 udka indyka
sos jogurtowo-miętowy
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 0,5 świeżego ogórka
- 1 łyżka suszonej mięty
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- sól
- pieprz
marynata
- 1/3 szklanki masła
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 2 łyżeczki sosu worcester
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 i 0,5 łyżki cukru
- 6 łyżek mąki
- sól
Przygotowanie
Przygotować marynatę - połączyć wszystkie składniki.
Przygotować sos: w misce połączyć wszystkie składniki sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
W misce wymieszać masło z musztardą i koncentratem pomidorowym. Doprawić pieprzem kajeńskim, sosem worcester, sosem sojowym i cukrem.
Udka opłukać, osuszyć, obtoczyć w mące, następnie posmarować marynatą z masłem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym/brytfannie i piec przez godzinę w 180 stopniach. Podczas pieczenia odwracać udka i smarować tłuszczem spod mięsa.
Upieczone udka przenieść na folię aluminiową rozłożoną na grillu lub ruszcie w piekarniku i piec jeszcze 10 minut, odwracając podczas pieczenia. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i sosem jogurtowo - miętowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...